Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η Βενεζουέλα απέρριψε την προσφορά της BP για να αγοράσει το μερίδιο της Total σε πεδίο φυσικού αερίου

Η Βενεζουέλα απέρριψε την προσφορά της BP για να αγοράσει το μερίδιο της Total σε πεδίο φυσικού αερίου
Το υπουργείο ενέργειας της χώρας ανέφερε ότι τα αποθέματα της περιοχής έπρεπε να επανεκτιμηθούν, ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει για να απορρίψει και άλλες συμφωνίες
Το υπουργείο πετρελαίου της Βενεζουέλας απέρριψε τον περασμένο μήνα μια πρόταση της BP να αγοράσει το μερίδιο της Total σε ένα υποσχόμενο αλλά ανενεργό project φυσικού αερίου κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Η BP διαθέτει δικαιώματα  στο πεδίο αερίου του Τρινιντάντ. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παραγωγή από τη γειτονική περιοχή, το τέταρτο τετράγωνο της πλατφόρμας Deltana από την ανατολική ακτή της Βενεζουέλας, για να τροφοδοτήσει τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της στο νησί, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.
Η απόρριψη ενισχύει την θέση πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας,είναι συχνά εχθρική έναντι των ξένων εταιρειών, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για τις επενδύσεις, ενώ οι μεγάλες πετρελαϊκές βλέπουν τις χώρες του ΟΠΕΚ να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το υπουργείο ανέφερε ότι τα αποθέματα της περιοχής έπρεπε να επανεκτιμηθούν, ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει για να απορρίψει και άλλες συμφωνίες.
Η συμφωνία ανέμενε την έγκριση για δύο χρόνια. Η γαλλική Total ανέφερε σε καταγγελία τον Μάρτιο ότι η πώληση του 49% των μετοχών της "περιμένει έγκριση από τις αρχές".
Η  νορβηγική Equinor κατέχει το άλλο 51%. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις γεωτρήσεις εξερεύνησης πριν από 10 χρόνια, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της Total.
Οι επενδύσεις με φυσικό αέριο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Βενεζουέλα, η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου, να αντισταθμίσει την έλλειψη κεφαλαίου για τη βιομηχανία πετρελαίου της, η παραγωγή της οποίας συνεχίζει να καταρρέει εν μέσω μιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης.
 Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Βενεζουέλας ήταν 225 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) στο τέλος του 2017, και του Τρινιντάντ ανέρχονταν σε 9.2 TCF σύμφωνα με τη στατιστική ανασκόπηση της  BP.
Η BP και η Royal Dutch Shell κατέχουν ποσοστό και στις τέσσερις μονάδες LNG του Τρινιντάντ.
Η Shell, ο μεγαλύτερος έμπορος υγροποιημένου αερίου στον κόσμο μετά την αγορά της BG Group για 52 δισεκατομμύρια δολάρια, πιέζει τη Βενεζουέλα να την αφήσει να παράγει φυσικό αέριο στον πεδίο Dragon κοντά στην πλατφόρμα Hibiscus στο Τρινιντάντ.
"Υπάρχει πραγματική έλλειψη εφοδιασμού με φυσικό αέριο στις κατάντη βιομηχανίες στο Τρινιντάντ", δήλωσε ο Tanvir Malik, ερευνητής της Economist Intelligence Unit.
Η προσπάθεια πώλησης της Total έρχεται καθώς ορισμένες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες επιδιώκουν να συρρικνώσουν τις επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων και δειγματοληψιών διαφθοράς που συνδέονται με κυβερνητικούς αξιωματούχους και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.
Η Shell ζήτησε έγκριση φέτος να πωλήσει το μοναδικό αργό της στη Βενεζουέλα στη γαλλική εταιρία Maurel & Prom. Η Total υποβάθμισε πρόσφατα τα έργα της στη Βενεζουέλα στη χαμηλότερη επενδυτική κατηγορία, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αναζητά αγοραστές, ανέφεραν δύο πηγές της εταιρείας σύμφωνα με το Reuters.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης