Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ανοδικό "γύρισμα" για το πετρέλαιο, με κέρδη 3% - Ξεπέρασαν τα 12 δισ.δολ. οι εκροές τον Νοέμβριο

Ανοδικό

Οι αμφιβολίες για την παγκόσμια ανάπτυξη περιορίζουν τα κέρδη

Το πετρέλαιο αυξήθηκε πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα 26/11/2018 , ανακτώντας μέρος των απωλειών που έφθασαν σχεδόν 7% την προηγούμενη συνεδρίαση, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη περιόρισε τα κέρδη.
Τα συμβόλαια του Brent αυξήθηκαν κατά 1,84 δολάρια έως 60,64 δολάρια το βαρέλι το 1445 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  αμερικανικού αργού κέρδισαν 1,47 έως 51,89 δολάρια το βαρέλι μετά την «βουτιά» της Παρασκευής,  όπου και τα  δύο συμβόλαια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα μηνών.
Περί τις 23:11 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού  ενισχυόταν κατά  2,52 στα 51,69 δολάρια το βαρέλι ( νωρίτερα είχε ενισχυθεί κατά 3,35% στα 52,11 δολάρια) και το brent ενισχυόταν κατά 3,11% στα 60,63 δολάρια το βαρέλια ( το απόγευμα είχε ενισχυθεί και3,76% στα 61,01 δολάρια).
"Είναι δύσκολο να πούμε αν τα 60 δολάρια είναι το νέο φυσιολογικό, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει" φυσιολογικό "αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο αναλυτής του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Cantor Fitzgerald, Jack Allardyce.
"Η πρόσφατη αδυναμία φαίνεται δραματική λόγω της έλλειψης πραγματικών καταλυτών - φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε μια ευρύτερη ισορροπία ανάμεσα σε αδύναμες μετοχές, γεωπολιτική, ζήτηση και αύξηση της προσφοράς", σημείωσε.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει τα 100 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως το 2019, αυξανόμενη με ρυθμό 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά αυτό είναι πιο χαμηλά  από την αρχική εκτίμησή του τον Ιούνιο της τάξης των 1,5 εκατομμυρίων bpd.
Μόνο τον Νοέμβριο,  σημειώθηκαν εκροές κεφαλαίων τα hedge funds που ξεπέρασαν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια από την πετρελαϊκή αγορά, με βάση την πτώση ρεκόρ των καθαρών μακροπρόθεσμων συμμετοχών του Brent και των αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ και των δικαιωμάτων προαίρεσης έναντι της μέσης τιμής του πετρελαίου για το μήνα.
Ακόμη και η προοπτική μιας σχεδόν οριακής μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν ήταν αρκετή για να επηρεάσει την αγορά.
"Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε υπερβολική φάση καθοδικών ρυθμών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο ΟΠΕΚ θα συμφωνήσει σε μια δραστική μείωση της παραγωγής στις αρχές Δεκεμβρίου ", δήλωσε η Commerzbank σε σημείωμα.
Οι αναλυτές της Fitch Solutions ανέφεραν ότι ακόμη και μια αναμενόμενη περικοπή της προσφοράς  από τον ΟΠΕΚ μετά από την επίσημη συνάντηση της 6ης Δεκεμβρίου "μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις bearish δυνάμεις".
Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνει ότι οι επενδυτές στο Brent, οι οποίοι συνδέονται στενότερα με την παραγωγή OPEC, έχουν αυξήσει τις συμβάσεις που δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πωλεί προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου κάτω από την τρέχουσα τιμή συμβολαίου αναφοράς, κατά 10%.
Αυτό συγκρίνεται με μια αύξηση μόλις 4,5% στην κατοχή δικαιωμάτων προαίρεσης που δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα να αγοράσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου πάνω από την τρέχουσα τιμή μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης