Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Αναμένεται η απάντηση ΡΑΕ στην επιστολή Μπόρχαρντ που ζητά επανεξέταση της πιστοποίησης ΑΔΜΗΕ λόγω Κινέζων

Αναμένεται η απάντηση ΡΑΕ στην επιστολή Μπόρχαρντ που ζητά επανεξέταση της πιστοποίησης ΑΔΜΗΕ λόγω Κινέζων

Η Επιτροπή θέτει ζητήματα ανάπτυξης των κινέζικων επενδύσεων

Ως έτοιμη από καιρό η ΡΑΕ καλείται να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία με επιστολή του επικεφαλής Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρντ ζητά να επανεξεταστεί η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μετά την συμφωνία της China Energy Invesment με τον όμιλο Κοπελούζου.
Και αυτό, γιατί όποια κινέζική εταιρία υπάγεται στην SASAC - την επιτροπή εποτείας και διαχείρισης κρατικών κινεζικών επιχειρήσεων - θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια οντότητα.
Οπως είναι γνωστό το 24% του ΑΔΜΗΕ ανήκει στην State Grid of China.
Κατά τον τρόπο αυτό ο Μπόρχαρντ θέτει εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα για την δραστηριοποίηση των Κινέζων στην ελληνική αγορά με διαφορετiκούς μεν φορείς, οι οποίοι δεi ανήκουν στην ίδια "ομπρέλλα".
Το ζήτημα έχει μεγάλη σημασία γιατι συσχετίζεται με την κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Αναμένεται η απάντηση της ΡΑΕ, αλλά και των εμπλεκομένων εταιριών.
Η κίνηση αυτή εκ μέρους των Βρυξελλών δίνει τροφή στις ανησυχίες όσων εκτιμούν ότι η Ευρώπη θέλει να βάλει ένα μεγάλο stop στις κινέζικες επενδύσεις, στοιχείο που αποτελεί και μια σημαντική παράμερο για την κόντρα στην διασύνδεση Αττικής - Κρήτης.
Όπως σημειώνει στην επιστολή της η Κομισιόν, έχει καθήκον «να παρακολουθεί τις συμμετοχές στον ΑΔΜΗΕ σε τακτική βάση και να αποφασίσει εάν οι μέτοχοι πληρούν ή όχι τις απαιτήσεις του άρθρου 9 παράγραφος 1, στοιχείο β, σημείο i της Οδηγίας για την ηλεκτρική ενέργεια», που αναφέρεται στον διαχωρισμό δραστηριοτήτων.
«Παραβίαση των κανόνων διαχωρισμού θεωρείται σοβαρή παράβαση και η ΡΑΕ θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλλει αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις στα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τέτοιες παραβιάσεις».
Τα δεδομένα παραπέμπουν στην υπόθεση της συνεργασίας EDF με την κινέζικη CGN για να διεκδικήσουν από κοινού πυρηνικές μονάδες στη Μεγάλη Βρετανία.
Η οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια απαγορεύει στο ίδιο πρόσωπο ή πρόσωπα να ασκούν άμεσα ή έμμεσα έλεγχο σε μια επιχείρηση που εκτελεί οποιαδήποτε από τις λειτουργίες παραγωγής ή προμήθειας και άμεσα ή έμμεσα άσκηση ελέγχου ή άσκηση οποιουδήποτε δικαιώματος επί διαχειριστή συστήματος μεταφοράς.
Αναμένονται οι πρωτοβουλίες από την πλευρά της ΡΑΕ η οποία και είναι η αρμόδια για να διαχειριστεί την υπόθεση.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης