Διεθνή

Οι ανησυχίες διεθνώς για τις τιμές του πετρελαίου "κλυδωνίζουν" τις ενεργειακές μετοχές στη Wall Street

Οι ανησυχίες διεθνώς για τις τιμές του πετρελαίου

Οι αναλυτές της UBS αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί πιο αργά το 2019, σε υψηλότερα επίπεδα  τιμών και στην εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και τους περιορισμούς των αγωγών ασκούν πιέσεις στον ενεργειακό τομέα καθώς οι αμερικανικές  εταιρείες αρχίζουν να ανακοικώνουν τριμηνιαία αποτελέσματα, με τις μετοχές πολλών παραγωγών να διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο ετήσιο επίπεδο.
Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου για τους παραγωγούς πετρελαίου γενικά θα πρέπει να είναι υψηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο, επειδή η μέση τιμή ανά βαρέλι ήταν περίπου 44% πάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αλλά τώρα οι τιμές του πετρελαίου κατευθύνονται προς την τρίτη εβδομαδιαία υποχώρηση, επεκτείνοντας τις διακυμάνσεις και τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση.
Το αμερικανικό αργό CLc1 οδεύει σε απώλειες περίπου 9% για το μήνα, ενώ ο ενεργειακό δείκτης πετρελαίου S & P 500 .SPNY έχει σημειώσει πτώση μέχρι στιγμής κατά 12% περίπου τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το δείκτη S & P 500.SPX ο οποίος υποχώρησε κατά 8% περίπου.
Οι τιμές του CLc1 ήταν κατά μέσο όρο 69,43 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, σημαντικά ενισχυμένες από τα 48,20 δολ. το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι σε αυτό θα βοηθήσουν τα τριμηνιαία κέρδη των εταιρειών ενέργειας S & P 500 να ανέλθουν στο 102,9%, την μεγαλύτερη αναμενόμενη ετήσια αύξηση μεταξύ των τομέων, σύμφωνα με τα στοιχεία της I / B / E / S της Refinitiv.
Αυτή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που σημοσιεύει το Reuters θα είναι η μεγαλύτερη αναμενόμενη ετήσια ποσοστιαία αύξηση για οποιοδήποτε τομέα για το τρίμηνο. Ακόμα, ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιστραφεί η τάση των μετοχών λόγω των εμπορικών αλλά και άλλων ανησυχιών.
"Αναμένω ότι τα κέρδη θα είναι καλά επειδή οι τιμές του τελευταίου τριμήνου ήταν καλές", δήλωσε ο Rick Meckler, εταίρος της Cherry Lane Investments, στο New Jersey.
Αλλά, "ήταν πολύ δύσκολο για τις εταιρείες αυτές να προβλέψουν τις τιμές επειδή ήταν τόσο ασταθής", είπε.
Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες γεωτρήσεων και άλλες εργασίες για τους παραγωγούς των ΗΠΑ κατήγγειλαν βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση της ζήτησης υπηρεσιών λόγω αγωγών και άλλων περιορισμών, ιδίως στα πεδία σχιστόλιθου του δυτικού Τέξας.
Ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις τιμές τους επόμενους μήνες, οι κορυφαίοι εξαγωγείς, Σαουδική Αραβία και Ρωσία σύμφωνα με τις ενδείξεις θα προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής, η οποία θα πρέπει να περιορίσει τις αυξήσεις.
Οι επικείμενες ανακοινώσεις κερδών, της  Exxon Mobil (XOM.N) και της Chevron (CVX.N) που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου, θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν αυτά τα θέματα. Η μετοχή Exxon έχει μειωθεί σχεδόν κατά 9% για το μήνα μέχρι σήμερα, ενώ η Chevron έχει υποχώρησει σχεδόν κατά 10%.
"Έχουμε δει τις τιμές του πετρελαίου να επηρεάζουν εδώ όλη τη διόρθωση που είχαμε στην ευρεία αγορά. Η ανησυχία για τις πωλήσεις είναι σαφώς η παγκόσμια ανάπτυξη και αυτό αντικατοπτρίζεται άμεσα στις τιμές του πετρελαίου », δήλωσε ο Tim Ghriskey, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο Inverness Counsel στη Νέα Υόρκη.
Οι αναλυτές της UBS αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί πιο αργά το 2019, σε υψηλότερα επίπεδα  τιμών και στην εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ένας άλλος παραγωγός, η Hess Corp (HES.N), αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα την Τετάρτη, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία ανεξαρτήτων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου ConocoPhillips (COP.N), ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη το τρίτο τρίμηνο, λόγω των υψηλότερων τιμών  πετρελαίου αλλά και  των περικοπών κόστους.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης