Ενέργεια

Τα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν και για τη κεντρική, εφόσον αυτή λειτουργεί

Τα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν και για τη κεντρική, εφόσον αυτή λειτουργεί
Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Ενέργειας μετά την πρόσφατη τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση
Με διευκρινιστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαντήσει στα ερωτήματα και να ανακόψει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στο νόμο για τον Χωρικό Σχεδιασμό, και η οποία προβλέπει την αυτονόμηση της θέρμανσης των διαμερισμάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.
Στόχος του νομοθέτη ήταν να διευκολύνει την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο, αλλά όπως φαίνεται δεν είχε συνεκτιμήσει την αναστάτωση που θα προκαλέσει μεταξύ των ιδιόκτητων στις πολυκατοικίες ένας νόμος που επιτρέπει σε κάθε έναν από αυτούς να επιλέγει τον τρόπο θέρμανσης του διαμερίσματος του, χωρίς να πληρώνει μερίδιο στο κόστος, για παράδειγμα των απωλειών της κεντρικής θέρμανσης.        
Έτσι η εγκύκλιος όπως όλα δείχνουν θα διευκρινίζει ότι ακόμη και τα διαμερίσματα που αυτονομούνται θα επιβαρύνονται για την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας εφόσον αυτή υφίσταται και λειτουργεί.

Πρακτικά και νομικά αδύνατη η εφαρμογή της τροπολογίας
Εν τω μεταξύ η ΠΟΜΙΔΑ με νέα ανακοίνωση της σημειώνει ότι είναι αδύνατη πρακτικά και νομικά η εφαρμογή και λειτουργία της συγκεκριμένης τροπολογίας και θέτει μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:
1. Η επίμαχη διάταξη δεν προσδιορίζει ποιές είναι οι «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς άδειες και εγκρίσεις κλπ. στα διαμερίσματα πολυκατοικιών. Συνεπώς καθένας που έχει στο διαμέρισμά του τοποθετημένα 1-2 κλιματιστικά, ή ένα απλό τζάκι, ή μια ξυλόσομπα, μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί προσχηματικά ότι αυτό αποτελεί «ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης»  και να διεκδικεί απαλλαγή από τη συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.
2. Η διάταξη αυτή δεν ορίζει πουθενά ότι όποιος διαθέτει μια «ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης» απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του έναντι της συνιδιοκτησίας ως προς τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης. Συνεπώς όταν η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, υποχρεούται στην προβλεπόμενη συμμετοχή στις δαπάνες της.
3. Η διάταξη αυτή δεν προβλέπει καμιά διαδικασία απόφασης γενικής συνέλευσης ή έστω ενημέρωσης της διαχείρισης για την «ανεξαρτητοποίηση» κάποιας ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση. Συνεπώς καθίσταται απόλυτα προβληματική και αμφισβητήσιμη ανά πάσα στιγμή η κατανομή των κοινοχρήστων θέρμανσης όταν κάποιοι θα μπορούν να ισχυρίζονται και να διεκδικούν οποτεδήποτε ακόμη και «αναδρομική ανεξαρτητοποίηση» των ιδιοκτησιών τους.   
5. Η διάταξη αυτή δεν καταργεί τους κανόνες και τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, τους οποίους, όλοι όσοι ζούν σ΄αυτές, είναι τόσο νομικά, όσο και εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένοι να σέβονται. Πολυκατοικία χωρίς κανόνες σημαίνει κυριολεκτικά «ζούγκλα».
4. Η ανεξάρτητη θέρμανση που επιχειρεί να κατοχυρώσει η διάταξη αυτή, δεν είναι ούτε οικονομικότερος, ούτε οικολογικότερος τρόπος θέρμανσης, ώστε να «πριμοδοτείται» από το κράτος εις βάρος της κοινωνικής συνοχής των πολυκατοικιών, και ειδικότερα εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων ενοίκων τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης