Επιχειρήσεις

Τρείς άσσοι για τον Μυτιληναίο

Τρείς άσσοι για τον Μυτιληναίο

Ο Μυτιληναίος δεν έχει έκθεση σε εξαγωγές σε ΗΠΑ και Τουρκία - Θα κληθεί να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργείται σε διεθνές επίπεδο από τις αναταραχές

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχει κυριαρχήσει στις αγορές μετά και τους δασμούς Trump στα μέταλλα ο Μυτιληναίος  ωφελείται παρά πλήττεται από τις εξελίξεις.
Και αυτό γιατί.
1ον Το ισχυρό δολάριο ευνοεί την κερδοφορία του «Αλουμινίου» που σε συνδυασμό με τις καλές τιμές του μετάλλου αποδίδει πρόσθετες ωφέλειες στα τελικά αποτελέσματα του ομίλου.
2ον Ο Μυτιληναίος δεν έχει καμία έκθεση σε εξαγωγές στις ΗΠΑ καθώς και στην Τουρκία, το αντίθετο μάλιστα θα κληθεί να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργείται σε διεθνές επίπεδο από τις αναταραχές.
3ον Οι υψηλές τιμές των ρύπων που ξεπέρασαν τα 18 ευρώ ανά τόνο καταδεικνύουν την ανάγκη ενδυνάμωσης των υποδομών φυσικού αερίου στις οποίες ο Μυτιληναίος κατέχει ηγετική θέση.
Πόσο μάλλον καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να επιταχυνθεί η άδεια για την υπερσύγχρονη επένδυση στο νέο εργοστάσιο του Αγ. Νικολάου το οποίο όπως δείχνουν και μελέτες της Κομισιόν θα χρειασθεί στο ενεργειακό δυναμικό πολύ πιο άμεσα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Ποια είναι η επένδυση του Αγίου Νικολάου

Ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Ο σταθμός λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στην σειρά ένταξης.
Τούτο δοθέντων είναι φυσικό να υπάρχει μια διορθωτική κίνηση της μετοχής από τα υψηλά  έτους (10,7 ευρώ) για επενδυτές που ‘ήθελαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους είτε να κλείσουν τρύπες από άλλες ζημιογόνες θέσεις  αλλά τα σημερινά επίπεδα ( 7,77 ευρώ) και με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση δημιουργούν σαφέστατα επενδυτική ευκαιρία για εκείνους που τοποθετούνται με βάση τις ισχυρές προοπτικές των διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Αναλυτικά:

Θετικές προοπτικές διαμορφώνονται για τον όμιλο Μυτιληναίου καθώς παρά την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και στην Τουρκία και τους δασμούς Trump σε χάλυβα και αλουμίνιο, χρηματοοικονομικά δεν επηρεάζεται.
Ο Όμιλος έχει μηδενική έκθεση στην Τουρκία, ενώ η ισχυροποίηση του δολαρίου αλλά και η πορεία των τιμών του αλουμινίου δίνουν πλεονέκτημα σε μία δύσκολη συγκυρία για τις αγορές.
Συν τοις άλλοις τα επενδυτικά σχέδια του Μυτιληναίου είναι προς υλοποίηση αναμένοντας τη σχετική άδεια της ΡΑΕ για την πιο σύγχρονη επένδυση μονάδας φυσικού αερίου στον Άγ. Νικόλαο, η οποία εκκρεμεί από τον Μάρτιο.
Παρά τα πλεονεκτήματα του ομίλου, η μετοχή βρίσκεται στα 7,77 ευρώ, από υψηλό έτους 10,76 ευρώ, στις 19 Απριλίου 2018.
Η μετοχή ουσιαστικά έχει χάσει 28% της αξίας της, εξέλιξη που δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της εταιρείας αλλά και τα ρίσκα που υπάρχουν με δασμούς και αναδυόμενες αγορές.
Η πλειονότητα των αναλυτών διατηρεί υψηλά τις τιμές στόχους για την μετοχή του Μυτιληναίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης