Commodities

Novak (Ρωσία): Η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να επιστρέψει στο επίπεδο του Οκτωβρίου 2016

tags :
Novak (Ρωσία): Η παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να επιστρέψει στο επίπεδο του Οκτωβρίου 2016

Tο Ιράν να περιορίσει  την παραγωγή του έως 10% ως αποτέλεσμα της κίνησης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία

 

 

Η επιστροφή στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2016, βασική προϋπόθεση για τη σημερινή συμφωνία μείωσης της παραγωγής, είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται, δήλωσε  ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας το Σάββατο 26/5/2018.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συζητούσαν  την προηγούμενες μέρες την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για να περιορίσουν  τις επιπτώσεις από τους  17 μήνους αυστηρούς περιορισμούε στην προσφορά, εν μέσω ανησυχιών ότι ένα ράλι τιμών μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Όταν επεκτείναμε τη συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2018, μιλήσαμε για τέτοιες δυνατότητες (επιστροφή στο επίπεδο του Οκτωβρίου 2016)», δήλωσε ο Novak στους δημοσιογράφους.

"Ωστόσο, θα ληφθεί απόφαση τον Ιούνιο", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συναντήσεις των χωρών του ΟΠΕΚ και ανεξάρτητων παραγωγών στη Βιέννη στις 22-23 Ιουνίου.

Η υφιστάμενη συμφωνία άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2017 και προβλέπει ότι οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή τους κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) για να μειώσουν τα αποθέματα και να υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.

Η πετρελαϊκή παραγωγή της Ρωσίας έφτασε τον Οκτώβριο του 2016 σε υψηλό 11,247 εκατομμυρίων bpd και δεσμεύθηκε να μειώσει κατά 300.000 bpd στα 10.947 εκατ.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, δεν κατάφερε να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία, αντλώντας 10,97 εκατομμυρίων bpd, υψηλό  11 μηνών.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα 80 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο  από τα τέλη του 2014. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δήλωσε την Πέμπτη ότι η τιμή των 60 δολαρίων «ταιριάζει στη Ρωσία».

Ο Novak  δήλωσε  επίσης  ότι αναμένει από το Ιράν να περιοσίσει την παραγωγή του έως 10% ως αποτέλεσμα της κίνησης των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία και να επαναφέρουν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

"Νομίζω ότι η μείωση της παραγωγής δεν θα είναι τόσο σημαντική όσο περιμένουν πολλοί", ανέφερε ο Novak, όταν ρωτήθηκε  αν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να απομακρύνουν από την αγορά 800.000 βαρέλια την ημέρα.

"Περίπου 10 % είναι ίσως το μέγιστο επίπεδο", είπε.

Ο Novak εκτιμά επίσης ότι το ασφάλιστρο «γεωπολιτικού κινδύνου» στην τιμή του πετρελαίου ήταν περίπου $ 5- $ 7 ανά βαρέλι.

 

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης