Τελευταία Νέα

Μόνο για μεγάλους «παίκτες» πλέον η αγορά καθαρής ενέργειας της Λατινικής Αμερικής

Μόνο για μεγάλους «παίκτες» πλέον η αγορά καθαρής ενέργειας της Λατινικής Αμερικής
Οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες μειώνουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας -  Δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό οι «μικροί»
Η αναπτυσσόμενη αγορά καθαρής ενέργειας της Λατινικής Αμερικής προσελκύει τους ενεργειακούς γίγαντες του κόσμου, οι οποίοι μειώνουν τις τιμές και πιέζουν τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι μικρότεροι επενδυτές  είχαν καθοριστική σημασία για την εισαγωγή της αιολικής και της ενέργειας στην περιοχή, κρατώντας πρωταγωνιστικές θέσεις στην αγορά και προσφέροντας ρεκόρ χαμηλών τιμών σε κρατικές δημοπρασίες.
Τώρα υποχωρούν από μεγαλύτερους αντιπάλους όπως η Enel SpA, η AES Corp και η Iberdrola SA.
Η εμφάνιση διεθνών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λατινική Αμερική σύμφωνα με το Bloomberg αποτελεί μαρτυρία για το πόσο ώριμη - και γοητευτική – έχει γίνει  η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι επενδύσεις στην αγορά καθαρής ενέργειας της Λατινικής Αμερικής πέρυσι αυξήθηκαν περισσότερο από 25 φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο ρυθμό και οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να αγωνιστούν για το μερίδιό τους με οποιοδήποτε κόστος.
Έχουν ήδη δημιουργήσει νέα ρεκόρ και υπάρχουν ενδείξεις ακόμα πιο απότομων πτώσεων στις τιμές.
"Είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστούν με τις μεγαλύτερες εταιρείες", δήλωσε ο Jose Antonio Lobo, διευθυντής ανάπτυξης για τη Λατινική Αμερική με την SolarReserve LLC.
Η SolarReserve αναπτύσσει ένα ηλιακό αγρόκτημα ισχύος 260 megawatt στην έρημο Atacama της Χιλής. Είναι έτοιμη να αρχίσει την κατασκευή. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια συμφωνία πώλησης της ενέργειας.
Η εταιρεία προσέφερε 48 δολ.  μεγαβάτ/ώρα σε δημοπρασία τον Οκτώβριο.
 Αυτό θα ήταν αρκετά καλό σε μια δημοπρασία του Αυγούστου 2016 στη Χιλή, όταν η μέση τιμή ήταν 47,59 δολάρια. Αυτή τη φορά, οι αντίπαλοι μείωσαν τις προσφορές έως το μέσο όρο των 32,50 δολαρίων.



Μεγάλες εταιρείες κυριάρχησαν στην δημοπρασία, ειδικά η Enel, η οποία προσέφερε $ 27.
Τον επόμενο μήνα, η Enel προσφέρθηκε να παραδώσει αιολική ενέργεια στο Μεξικό για $ 17,70 μεγαβάτ/ ώρα, χαμηλότερη και από την αιολική σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.
Οι διεθνείς εταιρείες, όπως η Enel, έχουν πλεονεκτήματα που μεταφράζονται σε χαμηλότερο κόστος, δήλωσε ο Rodrigo Violic, επικεφαλής της χρηματοδότησης έργων στην Banco Bice.
Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις συνεπάγονται οικονομίες κλίμακας και επίσης βοηθούν πολύ οι δεκαετίες εμπειρίας στην κατασκευή έργων υποδομής.
Οι ισχυρότεροι ισολογισμοί οδηγούν σε φθηνότερη χρηματοδότηση και οι εταιρείες δέχονται μερικές φορές χαμηλότερες αποδόσεις για να αποκτήσουν μερίδιο στις αναπτυσσόμενες αγορές.
Οι χαμηλές προσφορές υποθέτουν επίσης ότι οι τιμές του εξοπλισμού θα συνεχίσουν να μειώνονται.
"Οι μεγάλοι συνήθως δεν χρειάζεται καν να αναζητήσουν χρηματοδότηση έργων", δήλωσε ο Violic. "Οι μικρότεροι χρειάζονται χρηματοδότηση για να κατασκευάσουν τα έργα τους. Και αυτό δεν είναι φθηνό. "
Η AES Corp. αναμένει την "μαζική" ανάπτυξη στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Λατινική Αμερική και "όλοι οι μεγάλοι φορείς εκμετάλλευσης θα ενισχυθούν σημαντικά", δήλωσε ο  επικεφαλής τη, Chief Risk Leonardo Moreno. Η εταιρεία με έδρα τις Η.Π.Α. έχει περίπου 16.000 μεγαβάτ δυναμικό στη Λατινική Αμερική, με 40% ανανεώσιμη ενέργεια. "Πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για να συνεχίσουν να μειώνονται οι τιμές".
Οι μεγάλες εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν κάμψη ή απροσδόκητο γεγονός. Για παράδειγμα, μετά τη χειρότερη ύφεση των δεκαετιών στη Βραζιλίας, ορισμένοι συμμετείχαν τον Αύγουστο σε ειδική αντίστροφη δημοπρασία για να βγουν από συμβάσεις για αιολικά και ηλιακά αγροκτήματα. Ο μόνος νικητής μιας δημοπρασίας του 2015 που δεν έπρεπε να τραβήξει την «πρίζα» ή να ζητήσει επέκταση ήταν η Enel.
Η εξαίρεση από αυτή την τάση είναι η Αργεντινή, η οποία έχει ιστορικό εθνικοποίησης ξένων εταιρειών και πιστοληπτική αξιολόγηση συγκρίσιμη με τη Σρι Λάνκα.
Σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο, έργα ηλεκτροπαραγωγής αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανατέθηξκαν κυρίως σε τοπικές εταιρείες.
"Στην Αργεντινή, οι κίνδυνοι για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι ακριβώς οι χαμηλές τιμές των συμφωνιών αγοράς ενέργειας", δήλωσε ο Carlos St. James, διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης   στην εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών ενέργειας John Wood Group Plc. " Έχει να  κάνει περισσότερο με τους κινδύνους και τα προβλήματα της χώρας".
Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή, η τάση είναι σαφής, σύμφωνα με τον St. James. "Η Λατινική Αμερική έχει γίνει ένας τόπος για τους μεγάλους παίκτες."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης