Διεθνή

Νέα «ακατανίκητα» πυρηνικά όπλα παρουσίασε ο Putin με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Νέα «ακατανίκητα» πυρηνικά όπλα παρουσίασε ο Putin με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η ανάπτυξη αυτού του αμερικανικού αντιπυραυλικού δικτύου ουσιαστικά θα εκμηδένιζε την προληπτική δύναμη του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου
Μήνυμα στη Δύση πως η Ρωσία αναπτύσσει σειρά νέων πυρηνικών όπλων που θα μπορούν να παρακάμψουν όλα τα αντιπυραυλικά συστήματα του NATO έστειλε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναζωπυρώνοντας φόβους ότι Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζουν προς μία νέα περίοδο εξοπλιστικού ανταγωνισμού.
Ο κ. Πούτιν παρουσίασε έναν πυρηνοκίνητο πύραυλο κρουζ με απεριόριστο βεληνεκές, ένα μη επανδρωμένο υποθαλάσσιο όχημα που θα φέρει πυρηνικά ή συμβατικά βλήματα, κι έναν υπερηχητικό πύραυλο που θα εκτοξεύεται από αεροσκάφη, θα μπορεί να κινηθεί με έως 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και θα δύναται να παραδώσει πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές σε ακτίνα 2.000 χιλιομέτρων.
Στο χθεσινό ετήσιο διάγγελμά του, ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Μόσχα δοκιμάζει έναν νέο βαρύ τύπο διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, τον Sarmat, που θα μπορεί να πλήξει σχεδόν οποιοδήποτε σημείο στη Γη, ενώ παράλληλα αναπτύσσει ένα ακόμα πυραυλικό σύστημα, το Avangard,.
Ο κ. Πούτιν τόνισε επανειλημμένα πως τα νέα όπλα θα μπορούν να κατανικήσουν τις αντιπυραυλικές ασπίδες που έχει αναπτύξει η Δύση και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι από τις αρχές του 21ου αιώνα προσπαθούν να περιβάλουν τη Ρωσία με ένα παγκόσμιο αντιπυραυλικό δίχτυ που εκτείνεται από την ανατολική Ευρώπη έως την Ασία.
Η ανάπτυξη αυτού του αμερικανικού αντιπυραυλικού δικτύου ουσιαστικά θα εκμηδένιζε την προληπτική δύναμη του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, είπε ο κ. Πούτιν, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση όπου βρέθηκε η Μόσχα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει. Ακούστε τώρα», είπε αιχμηρά ο κ. Πούτιν, δεκαεπτά ημέρες πριν τις ρωσικές προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου, όπου αναμένεται να επικρατήσει με άνεση.
Το μήνυμα Πούτιν έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ δρομολογούν την αναβάθμιση των επίγειων, εναέριων και θαλάσσιων πυρηνικών δυνάμεών τους, με το κόστος να υπολογίζεται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το διάγγελμα Πούτιν επανάφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον διολισθαίνουν την ψυχροπολεμική λογική των πυρηνικών εξοπλισμών.
Σημειώνεται πάντως ότι αρκετοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων που παρουσίασε ο κ. Πούτιν, με εξαίρεση τους διηπειρωτικούς πυραύλους Sarmat που είναι ήδη γνωστοί στη Δύση.
Ο πυρηνοκίνητος πύραυλος με το απεριόριστο βεληνεκές προκάλεσε έντονες αμφιβολίες. Ο Ντάγκλας Μπάρι, αναλυτής για το βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, σημείωσε στους «Financial Times» πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΣΣΔ προσπάθησαν επί Ψυχρού Πολέμου να αναπτύξουν ανάλογο όπλο όμως εν τέλει εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους λόγω πληθώρας δυσκολιών.
Ανάλογη δυσπιστία έχει προκαλέσει και η ιδέα του υποβρύχιου drone. Ο Μπράιαν Κλαρκ, αναλυτής για το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Αναλύσεων επισήμανε πως το όχημα θα ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί αποτελεσματικά με τηλεχειρισμό στα τεράστια βάθη που περιέγραψε ο ρώσος ηγέτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης