Ενέργεια

Κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμηνύει ο Λακκοτρύπης

Κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμηνύει ο Λακκοτρύπης
Η Τουρκία δεν σέβεται τους πολίτες της, πόσο μάλλον τους γείτονες της, υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης
Παρά τις τουρκικές προκλήσεις κανονικά προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας – Πολύ κοντά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για τους υποθαλάσσιους αγωγούς, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας 
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ανατραπεί παρά την αναβολή της γεώτρησης που επέβαλε με τη χρήση βίας η Τουρκία στον στόχο «Σουπιά».
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι ο προγραμματισμός της Λευκωσίας για τις επόμενες γεωτρήσεις δεν αλλάζει. Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν προκαλούν έκπληξη.
Υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή η Τουρκία είχε καταβάλει προσπάθεια να εκφοβίσει τις χώρες και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να επιτύχει τον στόχο της.
Τώρα είπε, προσπαθεί να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, υποδεικνύοντας ωστόσο πως τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί.
Πρόκειται ανέφερε, για μία χώρα που δεν σέβεται τους πολίτες της, πόσο μάλλον τους γείτονες της, προσθέτοντας ωστόσο ότι δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε η στάση των Τουρκοκυπρίων.
Ο κύριος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να απαντήσουν εάν δέχονται την τουρκική έκδοση της ΑΟΖ που περιορίζει την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη στο 30% .
Τόνισε ότι με βάση την τουρκική εκδοχή, το κοίτασμα Αφροδίτη εμπίπτει στην ΑΟΖ του Ισραήλ, το τεμάχιο 10 στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και ο στόχος ΣΟΥΠΙΑ στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Διακρατική συμφωνία με Αίγυπτο

Πολύ κοντά στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο που θα καθορίζει το πλαίσιο για τους υποθαλάσσιους αγωγούς Κύπρου – Αιγύπτου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η συμφωνία θα τύχει επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στο εμπορικό κομμάτι, ο κύριος Λακκοτρύπης αποκάλυψε ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.
Συγκεκριμένα ο κύριος Λακκοτρύπης επισήμανε πως η ανάπτυξη των κοιτασμάτων θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια και η κατασκευή του αγωγού πάνω από ένα δισεκατομμύριο.
Ο Υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε επίσης ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις εντός της ΑΟΖ που θα αφορούν εμβάθυνση της συνεργασίας με τις εμπλεκόμενες εταιρείες με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του υφιστάμενου πλαισίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης