Αναλύσεις

MarketWatch: Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για τις ανακοινώσεις Draghi - «Βλέπουν» tapering

tags :
MarketWatch: Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για τις ανακοινώσεις Draghi - «Βλέπουν» tapering
Οι αναλυτές σχολιάζουν τις ανακοινώσεις του Mario Draghi για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και ταυτόχρονη μείωση του ρυθμού αγορών
Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριου του 2017 αλλά και τη μείωση του ρυθμού αγορών στα 60 δισ. από τον Απρίλιο ανακοίνωσε σήμερα (8/12/2016) η ΕΚΤ.
Επίσης, η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράζει κρατικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις είναι μικρότερη του επιτοκίου καταθέσεων που σήμερα ανέρχονται στο -0,40%.
Μάλιστα, το MarketWatch παρουσιάζει τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών.

* «Ο Mario Draghi πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου προσπαθώντας να πείσει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει tapering (σσ. μείωση του QE), και ότι ακόμα αν υπήρχε, δεν ήταν στο τραπέζι της ΕΚΤ.
Ο Draghi και ΣΙΑ στην ΕΚΤ μειώνουν το μέγεθος των αγορών assets σε 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο ακόμα και αν παρατείνεται η διάρκεια του προγράμματος έως τον Δεκέμβριου του 2017.
Καλή προσπάθεια Draghi, η ΕΚΤ προχώρησε σε tapering - μόνο που τώρα το tapering αποκαλείται προσαρμογή και η προσαρμογή δεν είναι τόσο άσχημη όσο το tapering, οπότε το ευρώ υποχώρησε, τα χρηματιστήρια έκανα ράλι και τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλά τους» δήλωσε η Kathleen της City Index.

* «Μειώνοντας (tapering) της μείωση των μηνιαίων αγορών assets από 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ, ο Draghi συνεχίζει να ψάχνει 540 δισ. ευρώ για να εισφέρει στο QE.
Για να το θέσουμε σε προοπτική, αυτό ξεπερνά εύκολα σε ισοδύναμους όρους τα ΑΕΠ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για παράδειγμα.
Δεύτερον, η διαφορά είναι ότι ο Draghi αναζητά δημοσιονομική στήριξη.
Ένα μάθημα από την Ιαπωνία είναι ότι το QE προσφέρει μετρητά για δάνεια, αλλά δεν μπορεί να αναγκάσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δανειστούν.
Η Ευρωζώνη φαίνεται να είναι μέχρι τη μέση της διαδρομής της Ιαπωνίας.
Επίσης μπορεί να «τρέχει» QE και αρνητικά επιτόκια, αλλά δεν έχει χαλαρώσει τα φορολογικά χαλινάρια» λέει ο Neil Williams της Hermes Investment Management.

* «Η ανακοίνωση της μείωσης στο QE έσπρωξε γρήγορα το ευρώ σε υψηλά τριών εβδομάδων, αλλά με μια προσεκτική εξέταση αποκαλύπτεται ότι η παράταση του προγράμματος οδήγησε σε καθαρή αύξηση: 540 δισ. ευρώ έναντι 480 δισ. ευρώ που ήταν το αναμενόμενο (…).
Ο Draghi έδωσε την εντύπωση μιας αξιόπιστης και προσαρμοστικής στρατηγικής από την ΕΚΤ» επισημαίνει ο Richard de Meo της Foenix Partners.

* «Η απόφαση για επιλογή ''μεγαλύτερου αλλά χαμηλότερου'' ήταν κατά τη γνώμη ένας συμβιβασμός που προκύπτει από τις αυξημένες πιέσεις που ασκούσαν τα ''γεράκια'' της ΕΚΤ για να τερματισμό ή τουλάχιστον για μείωση του QE.
Εάν πρόκειται για μια σοφή απόφαση ή για να ένα taper tantrum όπως έκανε η Fed το 2013 μένει να φανεί» λέει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης