Διεθνή

Χαμόγελα και αινίγματα για το στόχο «Καλυψώ»

Χαμόγελα και αινίγματα για το στόχο «Καλυψώ»
Όλα τα δεδομένα συμπίπτουν και με τον χαρακτηρισμό «ενθαρρυντικά» που έδωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ολοένα και πιο αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το Saipem 12000 όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της γεώτρησης, ως προς την ύπαρξη κοιτάσματος στον στόχο «Καλυψώ», ωστόσο η αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη, αφενός επειδή αν δεν υπάρξει η τελική επιβεβαίωση όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και δεύτερο, ως προς το ποιο είναι το μέγεθος του κοιτάσματος.
Όλα τα δεδομένα συμπίπτουν και με τον χαρακτηρισμό «ενθαρρυντικά» που έδωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με τα μηνύματα από τη γεώτρηση.
Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι επιστήμονες και οι ειδικοί της ΕΝΙ σε τρία επίπεδα, στο γεωτρύπανο, στο κέντρο της ΕΝΙ στην Κύπρο και στο στρατηγείο τους στο Μιλάνο, επικεντρώνονται τώρα σε «ιδιαιτερότητες» ή «ανωμαλίες» που εντοπίζουν κατά το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, σε σχέση με τα γεωλογικά δεδομένα που βρίσκουν.
Η σύσταση των πετρωμάτων και κυρίως η πορότητά τους, η διαπεραστικότητα και η ομοιομορφία τους σε όλη την έκταση του κοιτάσματος, είναι μερικά από τα ζητούμενα που πρέπει να καθοριστούν, ώστε οι φόρμουλες και οι αλγόριθμοι που υπολογίζουν το μέγεθος να δώσουν ένα ασφαλές αποτέλεσμα σε αριθμούς και ποσότητες.
Οι διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά ούτε και στοιχειώδεις ασφαλείς υπολογισμοί, κάτι που αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα, με κάποια από αυτά να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και κάποια όχι τόσο. 
Προς αυτή την κατεύθυνση ενεργούν τώρα, παράλληλα με την ολοκλήρωση της θωράκισης και τσιμεντώματος του κοιτάσματος. Τις αμέσως επόμενες μέρες -με ορίζοντα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη- αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ εξειδικευμένες έρευνες και αναλύσεις. Σε παρόμοιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και δεύτερη γεώτρηση για ακριβή καθορισμό ποσοτήτων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στα γεωλογικά δεδομένα του στόχου «Καλυψώ» από τα γεωλογικά δεδομένα των ανάλογης γεωλογίας κοιτασμάτων στο «Ζορ» και στο «Ερατοσθένης 1», που είναι αναμενόμενη για κοιτάσματα σε ανθρακικά πετρώματα σε αρχέγονους υφάλους.
Όπως εξηγούν στον «Φ» κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα, στην περίπτωση τέτοιας γεωλογίας, κανένα κοίτασμα δεν είναι το ίδιο με το άλλο, αφού πρόκειται για πετρώματα με πορότητα και διαπερατότητα που ομοιάζει με φυσικό σφουγγάρι, που ποτέ μια τρύπα του δεν είναι ίδια με άλλη, ενώ δεν ξέρεις ούτε πόσο νερό έχει απορροφήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης