Αναλύσεις

Regling (ESM): Υπό εποπτεία η Ελλάδα και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018

tags :
Regling (ESM): Υπό εποπτεία η Ελλάδα και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018
"Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος όπως και οι άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα" ανέφερε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling.
Παράλληλα τόνισε πως "είναι μία φυσιολογική διαδικασία είναι, όμως, λίγο πιο διαφορετική η περίπτωση της Ελλάδας, καθώς είναι η χώρα που έλαβε τα περισσότερα κεφάλαια από τον ESM.
Είναι πολύ θετικό ότι οι εξελίξεις στις αγορές είναι καλές για την Ελλάδα.
Πέρυσι υπήρξε μια πρώτη έκδοση ομολόγου και η διαχείριση των υποχρεώσεων ήταν αρκετά επιτυχημένη".
Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι αν υπάρξει ελάφρυνση η Ελλάδα ως αντάλλαγμα θα πρέπει να υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κανένα από τα συμφωνηθέντα μέτρα.
«Εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους φυσικά τα κράτη της ευρωζώνης και ο ESM θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι ως αντάλλαγμα οι πολιτικές θα παραμείνουν υγιείς, ότι δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα σε συμφωνημένα βήματα και μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά
Η «παρακολούθηση» της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κάτι που θα πρέπει να εκπλήσσει καθώς αποτελεί όρο του Συμφώνου του Μάαστριχ, βάσει του οποίου κάθε χώρα της οποίας το χρέος είναι άνω του 75% τίθεται υπό παρακολούθηση.
Φυσικά στην περίπτωση της Ελλάδας η όλη υπόθεση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το είδος της εποπτείας που θα επιβληθεί στη χώρα μας και κατά πόσο αυτή θα είναι «χαλαρή» ή εάν οι δανειστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα άσκησης ασφυκτικών πίεσεων προκειμένου να περάσουν και νέα μέτρα λιτότητας.
Οι δηλώσεις του κ. Regling έρχονται μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup όπου καταγράφηκαν τα πρώτα δείγματα ότι η γ' αξιολόγηση θα έχει κλείσει και τυπικά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου όπου ο ESM θα προχωρήσει στην εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης