Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΚΑ: Ο κ. Μητσοτάκης να αναζητήσει ευθύνες για τον ΔΕΣΦΑ στους χειρισμούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΥΠΕΚΑ: Ο κ. Μητσοτάκης να αναζητήσει ευθύνες για τον ΔΕΣΦΑ στους χειρισμούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Υπενθυμίζει ότι «βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Απάντηση στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης οι οποίοι σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση οδήγησαν σε «ναυάγιο» την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, έδωσε σήμερα Δευτέρα (5/12) με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως αναφέρει «ο κ. Μητσοτάκης έκανε μάλιστα λόγο για “μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, για να βγούμε από την κρίση” και υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές” και υπογραμμίζει, ότι «στην πραγματικότητα η υπόθεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χειρισμών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε βασικό στέλεχος».
Υπενθυμίζει ότι «βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), καθώς με βάση τους κοινοτικούς κανόνες θα πρέπει να διαχωρίζεται ο παραγωγός από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής».
Συνεπώς όπως υπογραμμίζει «η πώληση του 66% ήταν πλέον αδύνατη και η εταιρεία θα έπρεπε να γίνει μέτοχος μειοψηφίας με νέους εταίρους».
Επισημαίνει ακόμη, ότι «αντίθετη με τους κοινοτικούς κανόνες ήταν και η απόφαση της τότε κυβέρνησης, να αυξήσει κατά 68% τα τέλη δικτύου, προσφέροντας “προίκα” 200 εκατομμυρίων ευρώ στον ΔΕΣΦΑ».
Υπερασπίζεται δε τον πρώην υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, επισημαίνοντας ότι «ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που προβλέπει μικρότερη αύξηση των τελών, αλλά και πλήρη ασφάλεια στους επενδυτές για τους κανόνες υπολογισμού κόστους και κερδών στο μέλλον».
Καταλήγοντας, ρωτά αν «στη ΝΔ επιθυμούν να προσελκύσουν επενδυτές παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο;» και «μήπως οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονται, αφορούν τελικά την αλλαγή των κοινοτικών κανόνων;».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης