Διεθνή

Η Ινδία υπερασπίζεται τους δεσμούς της με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, στις συνομιλίες με τον Tillerson

Η Ινδία υπερασπίζεται τους δεσμούς της με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, στις συνομιλίες με τον Tillerson
Η Ινδία εδώ και καιρό προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν, αλλά τα τελευταία χρόνια οι οι δύο πλευρές συνεργάζονται επίσης σε βασικά έργα υποδομής   
Η υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας υπερασπίστηκε τους δεσμούς της χώρας με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν κατά τη διάρκεια συνομιλιών την Τετάρτη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson, με στόχο την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση Trump ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια για την εμβάθυνση των στρατιωτικών και οικονομικών δεσμών με την Ινδία ως τρόπο εξισορρόπησης της κυριαρχίας της Κίνας σε ολόκληρη την Ασία.
Κατά τις συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Sushma Swaraj και οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να ενισχύσουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία και ο Tillerson δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να παράσχει στην Ινδία προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία.
"Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάδειξη της Ινδίας ως κορυφαία δύναμη και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στις δυνατότητες της Ινδίας για την παροχή ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε ο Tillerson σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Swaraj .
Ωστόσο, οι συνομιλίες αφορούσαν και τους διπλωματικούς δεσμούς της Ινδίας με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε η Swaraj, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειες απομόνωσης της Πιονγιάνγκ από τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα.
Η Swaraj δήλωσε στον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ ότι κάποιο επίπεδο διπλωματικής παρουσίας ήταν απαραίτητο για τη διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας.
"Όσον αφορά το ζήτημα της πρεσβείας, η πρεσβεία μας είναι πολύ μικρή, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πρεσβεία", ανέφερε.
"Είπα στον γραμματέα Tillerson ότι ορισμένες φιλικές χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν εκεί τις πρεσβείες τους , ώστε να διατηρηθούν ανοικτά ορισμένα κανάλια επικοινωνίας".
Η Ινδία και η Βόρεια Κορέα διατηρούν διπλωματικά γραφεία στις πρωτεύουσες των άλλων, αν και το Νέο Δελχί έχει πρόσφατα απαγορεύσει το εμπόριο των περισσότερων αγαθών με τη χώρα, εκτός από τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Η Ινδία διατηρεί επίσης δεσμούς με το Ιράν, το οποίο επίσης στοχεύει η κυβέρνηση Trump, για την υποτιθέμενη στρατιωτική υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.
Η Ινδία εδώ και καιρό προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν, αλλά τα τελευταία χρόνια οι οι δύο πλευρές συνεργάζονται επίσης σε βασικά έργα υποδομής.
Το Νέο Δελχί πιέζει σκληρά για την ανάπτυξη του λιμένα Chabahar στις ακτές του Ιράν ως κόμβο για τους εμπορικούς του δεσμούς με τις πλούσιες σε πόρους χώρες της Κεντρικής Ασίας και του Αφγανιστάν, αλλά η σκληρή στάση της κυβέρνησης Trump δημιούργησε νέες ανησυχίες για το μέλλον αυτού του έργου.
Όμως, ο Tillerson δεν κράτησε αρνητική στάση σχετικά με τους δεσμούς της Ινδίας με το Ιράν, λέγοντας ότι δεν θα εμπόδιζε τις χώρες που διεξάγουν νόμιμες επιχειρήσεις εκεί.
"Δεν είναι στόχος μας να βλάψουμε τον λαό του Ιράν ούτε είναι ο στόχος μας να παρεμβαίνουμε σε νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες με άλλες επιχειρήσεις, είτε προέρχονται από την Ευρώπη, είτε από την Ινδία είτε υπάρχουν συμφωνίες ή προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα το όφελος των φίλων και των συμμάχων μας", είπε.
Οι διαφωνίες της Αμερικής ήταν με το ιρανικό καθεστώς, και ειδικότερα με την Επαναστατική Φρουρά, είπε.
Η Ινδία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το λιμάνι Chabahar, ως τρόπο να παρακάμψει τον μακρόχρονο εχθρό της Πακιστάν, που δεν επιτρέπει την εύκολη διευθέτηση του εμπορίου στο Αφγανιστάν και πέραν αυτού.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης