Επιχειρήσεις

Επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στο Κιλκίς

Επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στο Κιλκίς
Ο κ. Pyatt ξεναγήθηκε στα έργα από ομάδα στελεχών του ΤΑΡ και παρακολούθησε από κοντά διαφορετικά στάδια της κατασκευής του αγωγού
O Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελληνική Δημοκρατία, κ. Geoffrey Pyatt, επισκέφθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου ένα από τα εργοτάξια του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG), στο πλαίσιο περιοδείας του στη Βόρειο Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Pyatt επισκέφθηκε το εργοτάξιο που βρίσκεται στην περιοχή Θεοδόσια του Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία.
Ξεναγήθηκε στα έργα από ομάδα στελεχών του ΤΑΡ και της εργολήπτριας εταιρείας Bonatti-J&P AVAX, και παρακολούθησε από κοντά διαφορετικά στάδια της κατασκευής του αγωγού, όπως:
- τοποθέτηση των σωληναγωγών σε σειρά
- εκσκαφή και διάνοιξη τάφρου
- καταβίβαση του αγωγού στην τάφρο
- επικάλυψη με χώμα
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο κ. Πρέσβης δήλωσε εντυπωσιασμένος με την ταχύτητα και την ποιότητα της κατασκευής, αλλά και την έμφαση που δίδεται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου για την οποία όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι:
«Είναι τρομερά εντυπωσιακή η τεχνολογία που χρησιμοποιείται, η τόλμη του όλου έργου, η αξία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται, η ποιότητα της δουλειάς που γίνεται [...] Εύχομαι όλοι στην Αθήνα να μπορούσαν να τα δουν όλα αυτά από κοντά, γιατί πιστεύω ότι θα ήταν πολύ υπερήφανοι για το έργο στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα συμβάλλοντας στην επίτευξή του».   
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης