Αναλύσεις

Velculescu (ΔΝΤ): Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη απομείωση του χρέους - Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι για το πλεόνασμα

Velculescu (ΔΝΤ): Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη απομείωση του χρέους - Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι για το πλεόνασμα
Στόχος του ΔΝΤ είναι να επανέλθει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, είπε η εκπρόσωπος του Ταμείου στους θεσμούς.
Το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική απομείωση, επανέλαβε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντάλια Βελκουλέσκου κατά την παρέμβασή της στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι στόχος και του Ταμείου είναι να επανέλθει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, ώστε το ελληνικό χρέος να χαρακτηριστεί βιώσιμο.
Μάλιστα, επισήμανε ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Βελκουλέσκου δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την αντίθεση του Ταμείου ως προς τους υψηλούς στόχους για το πλεόνασμα που θέτουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους στόχους αυτούς ως... μη ρεαλιστικούς.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μία «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους».
Κατά το τελευταίο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, το ΔΝΤ αποδέχτηκε την πενταετή περίοδο στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια όμως δεν μπορεί να προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ, ενώ βλέπει ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ.
Ζητά επίσης επέκταση από την αρχή της ωρίμασης του χρέους κατά 20 χρόνια, δηλαδή την εξόφλησή του το 2080 αντί το 2060, που είναι προγραμματισμένη σήμερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης