Ενέργεια

Στρατηγική συνεργασία για εξόρυξη πετρελαίου στη Β. Θάλασσα (offshore-energy)

Στρατηγική συνεργασία για εξόρυξη πετρελαίου στη Β. Θάλασσα (offshore-energy)

Η ΟΚΕΑ μαζί με τις Subsea7 και SLB θα επιταχύνουν την παράδοση υποθαλάσσιων δεσμών σε παλιές πλατφόρμες

Η SLB OneSubsea και η Subsea7's Subsea Integration Alliance εξασφάλισε συμβόλαιο με την OKEA (νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου) για το κοίτασμά της στη Βόρεια Θάλασσα.

 
Πρόκειται για μια ακόμη σπουδαία επενδυτική κίνηση
μετά από την πρόσφατη μακροπρόθεσμη στρατηγική συμφωνία με την Equinor (κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Νορβηγίας).

Όπως υποστηρίζει το offshore-energy.biz, η «μεγάλη» ολοκληρωμένη σύμβαση μηχανικής, προμήθειας, κατασκευής και εγκατάστασης (EPCI) θα οδηγήσει στη συνεργασία για ανάπτυξη του έργου Bestla (παλαιότερα γνωστό ως Brasse), στην υπεράκτια Νορβηγία, ειδικά για να επιταχύνει την παράδοση υποθαλάσσιων δεσμών σε παλιές πλατφόρμες για κερδοφόρο και βιώσιμο οριακό πεδίο ανάπτυξης.

 

Τι ακριβώς θα κάνουν SLB και Subsea7

Η SLB OneSubsea θα παραδώσει το υποθαλάσσιο σύστημα παραγωγής που θα περιλαμβάνει 2 υποθαλάσσια δέντρα, ένα πρότυπο 2 θυρίδων, ένα ομφάλιο και ένα σύστημα ελέγχου.

Το Subsea7 θα εγκαταστήσει το υποθαλάσσιο σύστημα παραγωγής.

Ακόμη θα σχεδιάσει και θα εγκαταστήσει τα συστήματα ροής, τα καρούλια και τα μέτρα προστασίας , συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης βράχου.

Το έργο των 2 φρεατίων, με σύνδεση 13 χιλιομέτρων στην πλατφόρμα Brage, είναι το τελευταίο που υπογράφηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαισίου που υπεγράφη με τον ΟΚΕΑ το 2017.

 

Πρώτη παραγωγή εντός του 2026

Το Bestla (ανακαλύφθηκε το 2016) εκτιμάται ότι περιέχει 24 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, εκ των οποίων τα 2/3 είναι πετρέλαιο και το υπόλοιπο είναι αέριο και υγρά φυσικού αερίου.

Το πρώτο λάδι στοχεύει στο 4ο τρίμηνο του 2026.

Σύμφωνα με την SLB, η λύση που προτείνεται από την Subsea Integration Alliance αντιπροσωπεύει το πρώτο εμπορικά βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης πεδίου που υποβλήθηκε για την ανάπτυξη Brasse.

Είναι συμβατό με το NCS2017+ για τυποποιημένα υποθαλάσσια συστήματα παραγωγής προσαρμοσμένα για εφαρμογή στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS) και η τοπική οικονομία θα υποστηριχθεί επιλέγοντας την κατασκευή από συνεργάτες στη Νορβηγία.

«Απολαμβάνουμε μια μακρά, παραγωγική σχέση με την OKEA, βασιζόμενη στην επιτυχή εκτέλεση της ανάπτυξης Hasselmus, του πρώτου έργου στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαισίου της Συμμαχίας, η οποία παραδόθηκε εγκαίρως και εντός προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2023.

Η επίτευξη αυτού του σημείου οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία όλων των εταίρων. Η συνεχιζόμενη συνεργασία μας έδωσε τη δυνατότητα να εργαστούμε μαζί για να απλοποιήσουμε τη διάταξη του πεδίου και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα αντικείμενα και χωρητικότητα σκαφών τα οποία θα φέρουν τα νέα πηγάδια στο δίκτυο γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Mads Hjelmeland (Διευθύνων Σύμβουλος της SLB OneSubsea).

 

Προηγούμενη συμφωνία Subsea - Equinor

Η Subsea Integration Alliance υπέγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμφωνία με την Equinor για την υποθαλάσσια εμβέλεια στο πεδίο Wisting στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας και στο έργο Bay du Nord που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ του Καναδά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης