Ενέργεια

Ο Pyatt  αθωώνει εταιρεία παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών που συνεργαζόταν με Gazprom Neft και  Rosneft

Ο Pyatt  αθωώνει εταιρεία παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών που συνεργαζόταν με Gazprom Neft και  Rosneft

Η SLB δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ρωσίας σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πιστεύει ότι η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών SLB  δεν παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η εταιρεία έχει ενημερωθεί για το τι είναι διατεθειμένη να δεχτεί η Ουάσιγκτον, δήλωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Geoffrey Pyatt σε συνέντευξή του στο Reuters την Τετάρτη. 

«Είχα συνομιλίες με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας... Νομίζω ότι υπάρχει σαφής κατανόηση εντός της SLB όσον αφορά το πού βρίσκονται τα προστατευτικά σημεία σχετικά με την πολιτική κυρώσεων», είπε ο Pyatt.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες προσπάθησαν να μειώσουν τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας μέσω κυρώσεων που ανάγκασαν πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η SLB βοήθησε τη Ρωσία να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου, δημιουργώντας χρήματα για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

«Είμαι βέβαιος από τις συνομιλίες μου με συναδέλφους του Υπουργείου Οικονομικών ότι οι ενέργειες της SLB μέχρι στιγμής ήταν σύμφωνες με τους κανόνες που έχουν δημιουργήσει η OFAC, το Υπουργείο Οικονομικών και ο συνασπισμός ανώτατων τιμών», είπε ο Pyatt.

Στο στόχαστρο τα ενεργειακά έργα

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα επιστρέψει ως αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε σημερινά και μελλοντικά ενεργειακά έργα, φροντίζοντας να μην προκαλέσει σοκ στην τιμή του πετρελαίου, δήλωσε ο Pyatt.

 Η SLB είχε 10.000 υπαλλήλους στη Ρωσία βοηθώντας την Gazprom Neft, τη Rosneft και άλλες κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022 και είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών πετρελαίου και εξοπλισμού στον κόσμο.

 Τα έσοδα από τη φορολογία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας μειώνονται περίπου κατά ένα τρίτο έτος σε ετήσια βάση δήλωσε ο Pyatt..

 Η Ουάσιγκτον στοχεύει επίσης τα μελλοντικά ενεργειακά έργα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επιδιώκοντας να εμποδίσει τη Ρωσία να στείλει το αέριο που προηγουμένως έρεε στους ευρωπαίους πελάτες μέσω αγωγών στις παγκόσμιες αγορές ως LNG, δήλωσε ο Pyatt.

«Έχετε δει λοιπόν πολύ ισχυρές κυρώσεις κατά της Novatek και θα έρθουν περισσότερες βραχυπρόθεσμα σε αυτό το επίπεδο», είπε στο Reuters.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης