Πώς να αναστατώσετε την αγορά χωρίς λόγο

Πώς να αναστατώσετε την αγορά χωρίς λόγο
Τα μικρά συστήματα αυτοκατανάλωσης στην Ελλάδα συντηρούσαν το 17,5% των θέσεων εργασίας στον κλάδο

Το τελευταίο διάστημα, η αγορά φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε αναβρασμό. Βασική αιτία γι’ αυτό, η απόφαση του υπουργού Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη να ανατρέψει άρδην όσα γνωρίζαμε για την αυτοκατανάλωση (και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή μόλις ένα χρόνο πριν). Παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις όλων οι όποιες αλλαγές να γίνουν ομαλά και να περάσουμε σε ένα νέο σχήμα αυτοκατανάλωσης (το λεγόμενο net-billing) αναίμακτα, ο υπουργός επέλεξε μια βίαιη προσέγγιση, περιορίζοντας το παλιό σχήμα αυτοκατανάλωσης (net-metering) σε λίγες μόνο κατηγορίες (αποκλείοντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες).

Ακόμη και ο τρόπος δημοσιοποίησης των παραπάνω υπήρξε άκομψος και μακριά απ’ ότι συνηθίσαμε τα τελευταία πολλά χρόνια. Μικρή περίοδος διαβούλευσης (μόλις μία εβδομάδα) και αυτή προσχηματική, αφού πριν καλά λήξει η διορία της διαβούλευσης, το σχετικό νομοσχέδιο είχε πάει στη Βουλή. Κι εκεί όμως, σε αντίθεση με την πάγια τακτική εδώ και χρόνια, δεν εκλήθησαν οι σημαντικότεροι φορείς της αγοράς να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Τι έλεγε η αγορά (και όχι μόνο); Ετοιμάστε το διάδοχο σχήμα αυτοκατανάλωσης (υπογράφοντας μια υπουργική απόφαση που καθυστερεί από το ΥΠΕΝ αναίτια από τον Μάρτιο του 2023) και μετά κάντε τις αλλαγές. Μη δημιουργείτε κενά στην αγορά, γιατί πίσω από τα κενά αυτά κρύβονται εργαζόμενοι που ζουν με τις μικρές αυτές εγκαταστάσεις. Το 2023 τα μικρά συστήματα αυτοκατανάλωσης στην Ελλάδα ήταν μόλις το 3,2% της νέας εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών. Παρόλα αυτά, συντηρούσαν το 17,5% των θέσεων εργασίας στον κλάδο, αφού η διεσπαρμένη παραγωγή έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ότι αφορά την απασχόληση. Αυτή η αναπτυξιακή διάσταση λησμονείται στη χάραξη πολιτικής και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η προώθηση της αυτοκατανάλωσης και η ενδυνάμωση του δικαιώματος των πολιτών να δρουν ως αυτοκαταναλωτές αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα της “Στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια”.

Τι λέει, μεταξύ άλλων, αυτή η στρατηγική; “Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στις στέγες σε επίπεδο ΕΕ, η οποία ανακοινώθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής για το σχέδιο REPowerEU, στοχεύει να απελευθερώσει το ευρύτατο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις στέγες προκειμένου να καταστήσει την ενέργειά μας καθαρότερη, ασφαλέστερη και οικονομικά προσιτή. Για να επιτευχθεί αυτό γρήγορα, απαιτείται άμεση δράση… Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εύρωστα πλαίσια στήριξης για τα συστήματα στέγης, μεταξύ άλλων σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας και τις αντλίες θερμότητας, με βάση προβλέψιμους χρόνους απόσβεσης”.

Είναι σαφές ότι οι τελευταίες θεσμικές εξελίξεις, κάθε άλλο παρά υπηρετούν αυτό το σκοπό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης