Ασία

Τουρκία: Δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα για εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου

Τουρκία: Δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα για εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου
Εξετάζεται η αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας αποθήκευσης της εγκατάστασης Tuz Golu από 1 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε 5 δισ. κυβικά μέτρα.
Την χορήγηση ενός ακόμη δανείου για την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου Tuz Golu της Τουρκίας εξετάζει η Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με τον διευθυντή της τράπεζας για την Τουρκία, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Johannes Zutt.
Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην επαρχία Ακσαράι στην Κεντρική Ανατολία και επί του παρόντος έχουν χωρητικότητα αποθήκευσης 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.
Η ικανότητα χορήγησης φυσικού αερίου στο δίκτυο της Τουρκίας φθάνει περίπου τα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.
Τώρα εξετάζεται η αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας αποθήκευσης της εγκατάστασης σε 5 δισ. κυβικά μέτρα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει ένα δάνειο ύψους περίπου 725 εκατομμυρίων δολαρίων για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον Zutt «οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν προτεραιότητα, διότι η Τουρκία έχει σήμερα πολύ περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ αυτό για την παραγωγή ενέργειας».
Πρόσθεσε δε, ότι «αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης Tuz Golu επεκταθούν σε 5 δισ. κυβικά μέτρα, η Τουρκία θα είναι σε θέση να αποθηκεύει περίπου το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της εκεί, κάτι το οποίο θα αποτελούσε μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, αλλά θα εξακολουθεί να είναι μόνο στο περίπου 50% της χωρητικότητας αποθήκευσης που διαθέτουν οι περισσότερες χώρες».
Για να επιτευχθεί ο σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης, να αυξηθεί η χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 20% της ετήσιας κατανάλωσης, θα πρέπει σύμφωνα με τον Zutt, εκτός από την επέκταση των εγκαταστάσεων Tuz Golu, να αυξηθεί και η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου Silivri κατά σχεδόν 5 δισ. κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης