Ασία

Anadolou: Η συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για τον Turkish Stream έχει κλείσει

Anadolou: Η συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για τον Turkish Stream έχει κλείσει
Tην Δευτέρα 10-9-2016  κλείνει η συμφωνία Ερντογάν-Πούτιν για τον Turkish Stream
Σύμφωνα με το πρακτορείο  Anadolu η συμφωνία Μόσχας - Άγκυρας για τον Turkish Stream έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Η σχετική πληροφόρηση κοινοποιήθηκε από το bankingnews.gr
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σε συνάντηση Putin - Erdogan αύριο Δευτέρα.
Η συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα για τον Τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου έχει "σχεδόν ολοκληρωθεί", όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak στο πρακτορείο Anadolu.
Πρόσθεσε δε, ότι οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ολοκληρωθούν κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016.
"Όλοι μας στοχεύουμε να ολοκληρωθούν οι εργασίες σχετικά με αυτήν την διακυβερνητική συμφωνία πριν από τη συνάντηση του Προέδρου Putin και του Προέδρου Erdogan στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας», είπε ο Novak.
Το έργο που ανακοινώθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2014, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία υποβρυχίως από τη Μαύρη Θάλασσα στην τουρκική Θράκη.
Ένας αγωγός με χωρητικότητα 15.750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα θα προμηθεύει την αγορά της Τουρκίας και ένας δεύτερος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός "ο Turkish Stream είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, που θα επιτρέψει στην Τουρκία να πάρει άμεσα φυσικό αέριο, αποφεύγοντας τις χώρες διαμετακόμισης, καθώς επίσης και να πάρει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου, που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκίας".
Τον Σεπτέμβριο η Gazprom γνωστοποίησε, ότι η κατασκευή του αγωγού θα μπορούσε να ξεκινήσει στο τέλος του 2017, εάν υπογραφεί άμεσα η διακυβερνητική συμφωνία, με στόχο την ολοκλήρωση του αγωγού το 2019".
Στην Τουρκία εκφράζεται η ελπίδα, ότι ο νέος αγωγός θα φέρει εκπτώσεις επί των τιμών του φυσικού αερίου για τους Τούρκους πελάτες.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες συμφωνίες μεταξύ της τουρκικής εταιρεία του αγωγού BOTAS και της Gazprom, οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αναθεώρηση των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης