Ασία

Ολοκληρώθηκε το 77% του αγωγού φυσικού αερίου TANAP στην Τουρκία

Ολοκληρώθηκε το 77% του αγωγού φυσικού αερίου TANAP στην Τουρκία
Ο Αζέρος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη, ότι τρία βαλκανικά κράτη εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνδεθούν με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει.
Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 77% και θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του εντός του 2018, δήλωσε σήμερα (10/7) ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
Μιλώντας στην Σύνοδο του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλίεφ δήλωσε, ότι έργα όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ και ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP εντάσσονται όχι μόνο στον περιφερειακό, αλλά και στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Ο Αζέρος Πρόεδρος τόνισε, ότι η χώρα του θα είναι σύντομα σε θέση να παράσχει στις γειτονικές της χώρες, αλλά και σε ορισμένες ευρωπαϊκές 2,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Αναφερόμενος στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που περιλαμβάνει τρία μεγάλα έργα αγωγών, ο Αλίεφ δήλωσε, ότι το 93% του έργου Shah Deniz, το 87% του αγωγού του Νότιου Καυκάσου και το 44% του αγωγού TAP έχουν κατασκευαστεί.
Ο Νότιος Διάδρομος περιλαμβάνει την επέκταση του αγωγού του Νότιου Καυκάσου μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, την κατασκευή του TANAP από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας στην Ευρώπη και την κατασκευή του αγωγού TAP μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας προς τη Δυτική Ευρώπη, με απώτερο στόχο να φέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη.
Ο Αλιέφ επεσήμανε ακόμη, ότι πρόκειται για ένα έργο, οι συνολικές επενδύσεις για το οποίο ανέρχονται σε 40 δισ. δολάρια.
Υποστήριξε ακόμη, ότι τρία βαλκανικά κράτη εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνδεθούν με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει.

Αρχική δημοσίευση: 10/7/2017 19:02

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης