Ενέργεια

ΗΠΑ: Αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία

ΗΠΑ: Αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες του χειμώνα προκάλεσαν περικοπές στην παραγωγή τον Ιανουάριο
Μετά από έναν σκληρό χειμώνα τον Ιανουάριο που μείωσε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι γεωτρήσεις στις ΗΠΑ αυξάνονται και πάλι, με τη μέση ημερήσια παραγωγή του Φεβρουαρίου να αυξάνεται κατά 600.000 bpd, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.

Με βάση το Oil Price, τον πρώτο μήνα του έτους ωστόσο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 700.000 bpd από τον προηγούμενο μήνα, οπότε όπως φαίνεται υπάρχει σημαντική ανάκαμψη λόγω της επιστροφής στα επίπεδα παραγωγής του τέλους του 2023.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες του χειμώνα προκάλεσαν περικοπές στην παραγωγή τον Ιανουάριο, με τη Βόρεια Ντακότα μόνο να πρέπει να μειώσει την παραγωγή έως και κατά 650.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι ίδιες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν επίσης και την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου της TotalEnergies στο Πορτ Άρθουρ.

Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα η παραγωγή είχε ήδη αυξηθεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία, με τους παραγωγούς της Βόρειας Ντακότα να προσθέτουν σχεδόν 300.000 bpd στον ημερήσιο μέσο όρο τους μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Πέρυσι, η παραγωγή πετρελαίου έφτασε σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, πάνω από 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ σημειώθηκε εκπληκτικά ισχυρή αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, η οποία εξέπληξε πολλούς παρατηρητές, διότι οι μεταβολές στον αριθμό των εξέδρων δεν έδειχναν μια τέτοια εξέλιξη.

Αντιθέτως, η καταμέτρηση οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι η ανάπτυξη θα ήταν ασθενής.

Παρόλα αυτά, καθώς ο αριθμός των γεωτρήσεων αυξομειωνόταν, τα τρυπάνια κατάφεραν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα των γεωτρήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο από ό,τι οι ίδιοι ανέμεναν, ενισχύοντας τελικά το εθνικό σύνολο.

Φέτος, ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, με την αύξηση της παραγωγής που βλέπουν η EIA και ο κλάδος να επιβραδύνεται.

Δεν υπάρχουν πολλά κίνητρα για να συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή, λένε τα στελέχη του κλάδου, κι αυτό οφείλεται στις αδύναμες τιμές του φυσικού αερίου και στο αυξανόμενο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την Enverus, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου φέτος θα επεκταθεί κατά περίπου 230.000 bpd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης