Ενέργεια

Σε αναζήτηση προμηθευτή LNG η Bulgargaz (LNG Prime)

Σε αναζήτηση προμηθευτή LNG η Bulgargaz (LNG Prime)
Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 13 χρόνια και περιλαμβάνει μεταφορά φυσικού αερίου έως και 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως
Η βουλγαρική Bulgargaz, αναζητά προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου για παράδοση στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού που ανήρτησε η Bulgargaz στην ιστοσελίδα της, η προσφερόμενη ποσότητα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 1 TWh (3.400.000 MMBtu) ή 1 φορτίο.

Το διάστημα παράδοσης είναι από τις 24 έως τις 25 Ιουνίου.

Η Bulgargaz αναζητά το φορτίο σε βάση DES ενώ θα παραδοθεί σε τερματικούς σταθμούς LNG στην Τουρκία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι προμήθειες LNG πρέπει να προέρχονται από χώρες χωρίς κυρώσεις, εμπάργκο ή οποιουσδήποτε άλλους εμπορικούς περιορισμούς.

«Η προσφερόμενη τιμή θα αναφέρεται στην τιμή TTF front month (Argus) ή TTF MA (ICIS) για τον μήνα στον οποίο εμπίπτει το παράθυρο παράδοσης σε ευρώ ανά MWh και θα περιλαμβάνει όλα τα έξοδα παράδοσης σε τερματικό σταθμό LNG στην Τουρκία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η προθεσμία για την προεπιλογή των υποψηφίων λήγει στις 9 Μαΐου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 13 Μαΐου.

Παραδόσεις μέσω Τουρκίας και Ελλάδας

Πριν από αυτόν τον διαγωνισμό, η Bulgargaz προκήρυξε επίσης έναν διαγωνισμό τον Μάρτιο για την αναζήτηση ενός φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου για παράδοση στις 18 Μαΐου 2024 στον τερματικό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα ή σε τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Η Bulgargaz έκλεισε προηγουμένως χωρητικότητα στο έργο εισαγωγής LNG με βάση FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο εργάζεται επί του παρόντος για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας.

Η Gastrade δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ανέβαλε την έναρξη των εμπορικών λειτουργιών λόγω ενός «τεχνικού ζητήματος», λέγοντας ότι η εταιρεία θα ενημερώσει σχετικά με μια νέα COD (ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας) «σύντομα».

Η Bulgartransgaz κατέχει ποσοστό 20% στο έργο εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Bulgargaz επέλεξε μια μονάδα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies για την προμήθεια ενός φορτίου LNG τον Μάρτιο μέσω του τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα.

Τον Οκτώβριο του 2023, η TotalEnergies Gas and Power κέρδισε επίσης διαγωνισμό για την προμήθεια δύο φορτίων LNG στην Bulgargaz τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους μέσω τερματικών σταθμών LNG στην Τουρκία.

Πριν από αυτό, ο αμερικανικός γίγαντας εξαγωγής LNG Cheniere παρέδωσε το πρώτο φορτίο στην Bulgargaz στον χερσαίο τερματικό σταθμό Marmara Ereglisi στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας της τελευταίας με την Botas.

Η Botas και η Bulgargaz υπέγραψαν τη συμφωνία τον Ιανουάριο του 2023, επιτρέποντας στην Bulgargaz πρόσβαση στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και στο δίκτυο.

Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 13 χρόνια και περιλαμβάνει μεταφορά φυσικού αερίου έως και 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης