Ενέργεια

Και αρνητικές τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Και αρνητικές τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Kατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκαν πολλές ώρες με μηδενικές ακόμα και αρνητικές τιμές, ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά
Σχετικά Άρθρα
Η διαμόρφωση αρνητικών τιμών και στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι πλέον γεγονός. 
 
Η υπερπροσφορά ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, που μέχρι πρόσφατα είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφώνονται μηδενικές τιμές και να γίνονται όλο και μεγαλύτερες   περικοπές, πλέον οδήγησε στην καταγραφή και αρνητικών τιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί πληρώνουν για την απορρόφηση της ενέργειας από το σύστημα, ενώ στην περίπτωση των μηδενικών τιμών δεν εισπράττει τίποτα για την ενέργεια που παρέχουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.  
 
Για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά καταγράφηκε αρνητική τιμή στις 7 Απριλίου και συγκεκριμένα για μια ώρα, στις 3 το μεσημέρι, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε σε -0,01 ευρώ/MWh.

Πλέον το φαινόμενο γίνεται συχνότερο. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκαν πολλές ώρες με μηδενικές ακόμα και αρνητικές τιμές, ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. 
 
Ρεκόρ σημειώθηκε κατά την Κυριακή των Βαϊων (28/4) με 11 ώρες αρνητικές και μηδενικές τιμές μέσα στο 24ωρο, με αποτέλεσμα η χαμηλότερη οριακή τιμή ημέρας να υποχωρήσει στο -1,02 ευρώ/MWh , που είναι και τη κατώτερη οριακή τιμή, που έχει σημειωθεί ως σήμερα. Πολύ χαμηλή, στα 21,53 ευρώ ήταν και η μέση οριακή τιμή, με τη δεύτερη χαμηλότερη της εβδομάδας που πέρασε να καταγράφεται την 1η Μαΐου στα 35,31 ευρώ/MWh, όταν επί οκτώ ώρες διαμορφώνονταν στην αγορά μηδενικές τιμές. 
 
Συνολικά, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν 26 ώρες με μηδενικές/αρνητικές τιμές, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται το 11ωρο της 28ης Απριλίου. Είναι ένα φαινόμενο που συνήθως συμβαίνει από 
τις πρώτες μεσημβρινές ως τις απογευματινές ώρες, όταν τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν στο φουλ, ανάλογα με το επίπεδο της ζήτησης. 
 
Πρόκειται για μία κατάσταση μόνιμη πλέον σε όλη την Ευρώπη, αφού η ζήτηση είναι χαμηλή και υπάρχει υπερπροσφορά από τις ΑΠΕ για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μάλιστα το φαινόμενο επιδεινώνεται συνεχώς, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα. Δεδομένων και των προβλημάτων στα δίκτυα, με την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, οι Διαχειριστές οδηγούνται σε υποχρεωτικές περικοπές παραγωγής των ΑΠΕ, πράγμα  που  μαζί  με  τις μηδενικές/αρνητικές τιμές θέτει ήδη σοβαρό προβληματισμό για το μέλλον των επενδύσεων. Ήδη αρκετά έργα, ειδικά τα πιο μικρά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες  στην  εξεύρεση  χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες εμφανίζοντας συχνά απρόθυμες να προχωρήσουν στη χορήγηση δανείων. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση οριακή τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο χρονικό διάστημα από την 1η ως και σήμερα 8 Μαΐου διαμορφώνεται στα 68,05 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη τιμή το 0 την 1/5, ενώ ανήμερα το Πάσχα (5/5) η ελάχιστη οριακή τιμή ήταν τα 0,01 ευρώ  και στις 3/5 τα 0,04 ευρώ. Συνολικά για το διάστημα από την Κυριακή 28 Απριλίου ως 8/5 η μέση οριακή τιμή διαμορφώθηκε στα 62,20 ευρώ/MWh, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα (29/4-5/5) υποχώρησε στα 56,12 ευρώ/Mwh. Σήμερα πάντως, που είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις αργίες του Πάσχα, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 89,40 ευρώ/MWh, χαμηλότερα κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. 
 
Η συμμετοχή των ΑΠΕ υποχωρεί σημαντικά στο 36,3%, έναντι συμμετοχής άνω του 60% για δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίθετα αυξημένη στο 42% είναι η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της σημερινής ημέρας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης