Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα παρατείνει για άλλους 3 μήνες τις περικοπές παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα παρατείνει για άλλους 3 μήνες τις περικοπές παραγωγής

Οι λόγοι που καθιστούν απίθανη μια σημαντική αύξηση της παραγωγής - Τα αποθέματα στις ΗΠΑ - Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μ. Ανατολή - Η πολιτική του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (reuters)

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου και των Συμμάχων) είναι πιθανό να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για άλλους 3 μήνες, όταν οι υπουργοί θα επανεξετάσουν την κατανομή της παραγωγής την 1η Ιουνίου, όπως υποστηρίζει το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters.

Η σύσφιξη των προμηθειών πετρελαίου και η εξάντληση των αποθεμάτων που αναμενόταν ευρέως στην αρχή του 2024 δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Αιτίες που δυσκολεύουν την αύξηση παραγωγής

Τα αποθέματα αργού, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και οι ημερολογιακές διαφορές βρίσκονται όλα σε παρόμοια επίπεδα με πριν από ένα χρόνο, καθιστώντας απίθανη μια σημαντική αύξηση της παραγωγής.

Παρόλα αυτά ο όμιλος μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να ακυρώσει ορισμένες από τις περικοπές παραγωγής του 2023 για να προλάβει μια περαιτέρω αύξηση της παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα και να αποφύγει να παραχωρήσει περισσότερο μερίδιο αγοράς.

Ωστόσο, οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς σημαίνουν ότι οποιαδήποτε αύξηση είναι πιθανό να είναι συμβολική, ελλείψει μιας χονδρικής αλλαγής στη στρατηγική για την αύξηση του όγκου και την αποδοχή χαμηλότερων τιμών.

Αύξηση τιμών - Πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - Χούθι

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent του πρώτου μήνα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 84 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι στιγμής τον Μάιο (σε ευθυγράμμιση με τον μέσο όρο από την αρχή του αιώνα μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό).

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μόλις 6 δολάρια ανά βαρέλι (7%) σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν ο όμιλος σχεδίαζε περικοπές παραγωγής για να τις ενισχύσει.

Το εξαμηνιαίο ημερολογιακό spread του Brent διαπραγματεύτηκε με μέση οπισθοδρόμηση 3,54$ μέχρι στιγμής τον Μάιο σε σύγκριση με 1,81 $ αυτόν τον μήνα το 2023.

Η αυξημένη οπισθοδρόμηση υποδηλώνει ότι οι έμποροι βλέπουν την αγορά κάπως πιο σφιχτή σε σχέση με το 2023 με μεγαλύτερη πιθανότητα εξάντλησης των αποθεμάτων κατά το υπόλοιπο του 2024.

Αλλά η οπισθοδρόμηση καταρρέει τις τελευταίες εβδομάδες και έχει ήδη μειωθεί από τον μέσο όρο των 4,86 ​​$ (95ο εκατοστημόριο) τον Απρίλιο.

Παρά την αύξηση των εντάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, που προκάλεσε προσωρινή άνοδο του πριμ των τιμών του κινδύνου πολέμου, δεν υπήρξε πραγματικός αντίκτυπος στις προμήθειες πετρελαίου.

Οι διπλωματικές προσπάθειες περιόρισαν τη σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, γεγονός που δεν είχε επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου και στις εξαγωγές δεξαμενόπλοιων από τον Περσικό Κόλπο.

Η κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων έχει αναδρομολογηθεί από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να αποφευχθούν επιθέσεις με drone και πυραύλους από μαχητές Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη.

Αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εμπορικά αποθέματα αργού είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την αντίστοιχη της περσινής περιόδου και κοντά στον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού ανήλθαν σε 461 εκατομμύρια βαρέλια στις 26 Απριλίου σε σύγκριση με 460 εκατομμύρια βαρέλια ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αποθέματα αργού ήταν μόλις 5 εκατομμύρια βαρέλια (-1% ή -0,11 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεν υπήρξαν ενδείξεις σημαντικής και διαρκούς μείωσης των αποθεμάτων που να υποδεικνύουν ότι η αγορά ήταν υπο-προσφορά.

Τα περισσότερα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, διατηρούνται σε παράκτια διυλιστήρια και σε φάρμες δεξαμενών κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού ( περιοχή πιο στενά συνδεδεμένη με την παγκόσμια θαλάσσια αγορά).

Τα αποθέματα του Κόλπου του Μεξικού ανήλθαν σε 262 εκατομμύρια βαρέλια στις 26 Απριλίου, μόλις 6 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι και 15 εκατομμύρια βαρέλια (+6% ή +0,57 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της δεκαετίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ολόκληρη η παγκόσμια αγορά, αλλά ένας καλός δείκτης για την παγκόσμια ισορροπία.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, οι παγκόσμιες τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και  (σε κάποιο βαθμό) τα ελαττωμένα ημερολογιακά spreads δείχνουν μια αγορά αρκετά κοντά στην ισορροπία.

Στις 23 Απριλίου, τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές χρήματος κατείχαν καθαρή θετική θέση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με τιμές αργού ισοδύναμη με 453 εκατομμύρια βαρέλια (46ο εκατοστημόριο για όλες τις εβδομάδες από το 2013).

Η θέση ήταν μια αύξηση από 388 εκατομμύρια βαρέλια στο ίδιο σημείο το 2023, αλλά ήταν βασικά ουδέτερη.

Ούτε οι διαχειριστές κεφαλαίων ούτε οι φυσικοί έμποροι σηματοδοτούν την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον ΟΠΕΚ+ το 3ο τρίμηνο.

Πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Ανώτεροι υπουργοί και αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ τονίζουν ότι η πολιτική του ομίλου είναι στραμμένη στο μέλλον.

Αυτό μπορεί να ισχύει όταν πρόκειται για μείωση της παραγωγής για να αποφευχθεί η αύξηση των πλεοναζόντων αποθεμάτων και να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγής, ο όμιλος κανονικά περίμενε μέχρι να μειωθούν τα αποθέματα και οι τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα αποθέματα και οι τιμές κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο υποδηλώνουν ότι οι υπουργοί είναι πιθανό να αποφασίσουν να διατηρήσουν την παραγωγή αμετάβλητη, με βάση τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν.

Την τελευταία δεκαετία, οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ενίσχυσαν τις τιμές και στήριξαν τη συνεχή αύξηση της παραγωγής εκτός του ομίλου, ιδίως στο δυτικό ημισφαίριο.

Ορισμένα μέλη του οργανισμού έχουν εκφράσει ανησυχίες για την απώλεια μεριδίου αγοράς και πίεσαν να αυξήσουν την παραγωγή.

Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία έχει οδηγήσει τον ΟΠΕΚ+ στη μείωση της παραγωγής για τη μείωση των αποθεμάτων και την ενίσχυση των τιμών σε βάρος των όγκων.

Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια θεμελιώδους επανεξέτασης.

Εάν τελικά οι υπουργοί αποφασίσουν ότι η απώλεια μεριδίου αγοράς έχει πάει πολύ μακριά, θα μπορούσαν να αναφέρουν ισχυρότερη προβλεπόμενη ζήτηση και προβλεπόμενη μελλοντική μείωση των αποθεμάτων για να δικαιολογήσουν την τόνωση της παραγωγής.

Αυτό θα αποκάλυπτε μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική για να δοθεί προτεραιότητα στον όγκο έναντι των τιμών και δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη για αυτό.

Εάν παρόλα αυτά ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να ανακοινώσει αύξηση της παραγωγής, είναι πιθανό να είναι μικρή και συμβολική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης