Net Zero Industry Act: Τα νέα κριτήρια για τους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ και η αξιολόγηση των αρνητικών τιμών

Net Zero Industry Act: Τα νέα κριτήρια για τους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ και η αξιολόγηση των αρνητικών τιμών
Tο Net  Zero  Industry  Act  είναι  μία  από  τις  τρεις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Green Deal Industry Act
Στην τελική ευθεία για να τεθεί σε ισχύ βρίσκεται το Net Zero Industry Act που θα συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη  και  στη  διασφάλιση ότι το μέλλον της αιολικής   ενέργειας «φτιάχνεται στην Ευρώπη». 
 
Tο Net Zero Industry  Act είναι μία   από τις τρεις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Green Deal Industry Act, μαζί με τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών και τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο δρόμο για το Net Zero και την υποστήριξη μιας ταχείας μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα
 
Στο επίκεντρο του νέου νόμου NZIA, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν τις Ευρωεκλογές, βρίσκεται ο σχεδιασμός δημοπρασιών αιολικής ενέργειας. Κατοχυρώνονται  κριτήρια  προεπιλογής και καθορίζεται ότι θα διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή  των νικητήριων προσφορών, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την τιμή τα έργα που θα επιλέγονται.  
 
Η Ευρώπη  πλέον στοχεύει σε δημοπρασίες που θα επιβραβεύουν εκείνα τα έργα που δημιουργούν τη μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία. Ειδικότερα, ο  νόμος ανεβάζει τον πήχη για τη συμμετοχή σε δημοπρασίες αιολικής ενέργειας, κατοχυρώνοντας κριτήρια προεπιλογής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά και την αποδοτικότητα των έργων. 
 
Οι εθνικές κυβερνήσεις παροτρύνονται να επιβραβεύουν προσφορές με βάση τη βιωσιμότητα, την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος ή την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού.Αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον το 30% του όγκου που δημοπρατείται κάθε χρόνο ανά κράτος μέλος. Επίσης ο νόμος NZIA επικεντρώνεται στην εκτέλεση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.   
 
Καλεί  τις εθνικές κυβερνήσεις   να εφαρμόσουν τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών στις δημοπρασίες για να συνυπολογίσουν πιθανές αυξήσεις στο κόστος. Και να αξιολογούν τις επιπτώσεις των αρνητικών προσφορών στην ταχύτητα και την κλίμακα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
 
Οι αρνητικές τιμές δημιουργούν πρόσθετο κόστος   στους επενδυτές που θα   μεταβιβαστεί  είτε  στους   καταναλωτές  ηλεκτρικής ενέργειας είτε στην αλυσίδα  εφοδιασμού  της  αιολικής   ενέργειας   και   αυξάνει   το   συνολικό κίνδυνο του έργου που με τη σειρά του αυξάνει το κόστος κεφαλαίου.
 
«Οι αρνητικές τιμές  θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση αιολικών έργων. Είναι πολύ θετικό ότι αυτό το ζήτημα αναγνωρίζεται επίσημα στη νομοθεσία που  υποστηρίζει  την  επέκταση  της   ευρωπαϊκής καθαρής   τεχνολογίας» σημειώνει   ο  Pierre   Tardieu,   Chief   Policy   Officer   της   WindEurope επικροτώντας τη νέα   κατεύθυνση που δίνεται για τα έργα  ΑΠΕ.     
 
«Η Ευρώπη κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα μακριά από τις δημοπρασίες που βασίζονται μόνο στην τιμή. 
 
Ο νόμος Net Zero Industry Act καθιερώνει κριτήρια προεπιλογής  για  να  διασφαλίσει ότι  οι δημοπρασίες δεν βραβεύουν τα φθηνότερα έργα αλλά εκείνα τα έργα που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη.   
 
Η αιολική  βιομηχανία είναι έτοιμη να προσφέρει αξία   για   την   Ευρώπη και να ανταποκριθεί στις αξίες της Ευρώπης»,τόνισε σχετικά με το νεο νόμο.

Ενίσχυση της βιομηχανίας πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η Ευρώπη   θέλει   και   χρειάζεται   να   ενισχύσει   την εγχώρια   παραγωγή καθαρής τεχνολογίας. Η ΕΕ θέλει να έχει εγκατασταθεί 420 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030, από 220 GW σήμερα. Αλλά με τον σημερινό ρυθμό κατασκευάζουμε μόνο τις μισές ανεμογεννήτριες που χρειάζεται η ΕΕ.  
 
Το  Net Zero Industry  Act   θα  ενισχύσει   την παραγωγή  της   ΕΕ   σε τεχνολογίες που απαιτούνται για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Καθορίζει ένα εγχώριο μερίδιο-στόχο 40% των ετήσιων αναγκών ανάπτυξης   σε καθαρές μηδενικές τεχνολογίες έως το 2030, με βάση τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECPs) και κατακτώντας το 15% της παγκόσμιας αξίας αγοράς για τις τεχνολογίες. 
 
Ο NZIA θα απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ  καλύπτει την αλυσίδα εφοδιασμού από   άκρη σε άκρη:   εξαρτήματα, υλικά και μηχανήματα, για μια ολοκληρωμένη λίστα τεχνολογιών.Για αυτό μεταξύ των μέτρων που λαμβάνει ο νέος νόμος  προωθεί τα Net-Zero   Acceleration   Valleys   (Valleys),   κοιλάδες   όπου   θα   φιλοξενηθεί βιομηχανική     δραστηριότητα  τεχνολογιών    καθαρής   μετάβασης  για   να αυξηθεί η ελκυστικότητα της Ένωσης ως βάση παραγωγής βιομηχανιών τεχνολογίας εξοπλισμών και υποδομών απαραίτητων στις επενδύσεις που απαιτούνται για την πορεία  καθαρό μηδέν. 
 
Οι κοιλάδες θα πρέπει να ορίζονται από τα κράτη μέλη και ο καθορισμός τους να συνοδεύεται από ένα σχέδιο με συγκεκριμένα εθνικά μέτρα αυξήσει την ελκυστικότητα της κοιλάδας  ως τοποθεσίας για  μεταποιητικές δραστηριότητες.  
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης