Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σημαντικά τα οφέλη της χρήσης υγραερίου ως καυσίμου κίνησης για τον καταναλωτή

Σημαντικά τα οφέλη της χρήσης υγραερίου ως καυσίμου κίνησης για τον καταναλωτή
H παραγωγή των ελληνικών διυλιστηρίων σε υγραέριο είναι πλεονασματική κατά 50%, ενώ η διακίνηση και κατασκευή των υποδομών για την κατανάλωση του είναι απλούστερη και οικονομικότερη σε σχέση με το φυσικό αέριο. 
Το υγραέριο (LPG) αποτελεί μια εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή ως καυσίμου κίνησης, σαφώς οικονομικότερη και περισσότερο αποδοτική σε σχέση με το φυσικό αέριο.
Το όφελος είναι αυταπόδεικτο για τους καταναλωτές, αφού το υγραέριο είναι κατά πολύ φθηνότερο σε σχέση με το φυσικό αέριο, αφού είναι μεγάλη διαφορά της φορολόγησης του τόσο μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όσο και του ΦΠΑ.

Παράλληλα η χρήση του υγραερίου για κίνηση δεν απαιτεί τις τεράστιες υποδομές που χρειάζεται η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου ενώ η αύξηση της κατανάλωσης του συμβάλει.   
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς καυσίμων, το υγραέριο είναι παρόμοιο καύσιμο με το φυσικό αέριο, σε ότι αφορά τις προδιαγραφές καύσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες ποσότητες υγραερίου παράγονται ταυτόχρονα με το φυσικό αέριο αφού μ το υγραέριο αποτελεί περίπου το 25% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Για την ακρίβεια, το 60% της παγκόσμιας παραγωγής υγραερίου προέρχεται από την εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Οι υπόλοιπες ποσότητες υγραερίου προέρχονται από τη διαδικασία διύλισης του πετρελαίου και ειδικά στην Ελλάδα, το υγραέριο προέρχεται κυρίως από αυτήν τη διαδικασία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή των ελληνικών διυλιστηρίων είναι πλεονασματική, δηλαδή οι ποσότητες που παράγονται είναι κατά 50% μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνονται με αποτέλεσμα η επιπλέον παραγωγή των διυλιστηρίων να εξάγεται.
Εξάλλου η διακίνηση και κατασκευή των υποδομών για την κατανάλωση του υγραερίου είναι σαφώς απλούστερη και οικονομικότερη σε σχέση με το φυσικό αέριο και όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς η διαφορά αυτή είναι 1 προς 10.
Επίσης δεν απαιτείται περεταίρω επένδυση για την εισαγωγή του υγραερίου όπως απαιτείται για το φυσικό αέριο ενώ ταυτόχρονα, δεν υπάρχει γεωπολιτική εξάρτηση στην παροχή της πρώτης ύλης, όπως στο φυσικό αέριο, με αγωγούς (πχ. από Ρωσία).
Το κόστος της πρώτης ύλης είναι σε παρόμοια επίπεδα. Μάλιστα υπάρχουν περίοδοι που το υγραέριο είναι οικονομικότερο. Μόνος λόγος για τη διαφορά της τιμής προς τον καταναλωτή είναι η μεγάλη διαφορά της φορολόγησης του υγραερίου από το κράτος (τόσο μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης όσο και του ΦΠΑ).
Ειδικά για την κίνηση οχημάτων ο εξοπλισμός του υγραερίου είναι απλούστερος, φθηνότερος και εκτενώς δοκιμασμένος.
Τα αυτοκίνητα υγραερίου έχουν μεγαλύτερη αυτονομία (σε συνδυασμό με τη βενζίνη) και άρα μπορούν να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση από αυτά του ΦΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ομαλή τροφοδοσία είναι εξασφαλισμένη αφού υπάρχουν ήδη πάνω από 800 πρατήρια υγραερίου διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα υφιστάμενα πρατήρια φυσικού αερίου είναι μόλις 10.
Το κόστος κατασκευής μιας εγκατάστασης πρατηρίου ΦΑ είναι 8 – 10 φορές μεγαλύτερο από αυτή του υγραερίου.
Στα πλεονεκτήματα του υγραερίου πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι είναι εξίσου φιλικό προς το περιβάλλον με το φυσικό αέριο, ενώ η τεχνογνωσία γύρω από τη διακίνηση και την κατανάλωση υγραερίου είναι πολύ εξελιγμένη στην Ελλάδα μιας και το προϊόν βρίσκεται στη διάθεση του καταναλωτή από τη δεκαετία του ‘50.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς το κράτος προωθεί το φυσικό αέριο μόνο επειδή είναι το ίδιο που το προμηθεύει.
Σημειώνουν δε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια υπερβάλλουσα, σχεδόν πιεστική, προσπάθεια ανάπτυξης του φυσικού αερίου, παρόλο που το κόστος κατασκευής των υποδομών είναι τεράστιο.

Η προσπάθεια αυτή ξεφεύγει από τα οικονομοτεχνικά όρια, καθώς γίνεται και σε εφαρμογές (μετατροπές οχημάτων) και σε περιοχές (νησιά) όπου το φυσικό αέριο έχει μεγάλα μειονεκτήματα έναντι προϊόντων όπως το υγραέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης