Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aπόλυτο αντιστάθμισμα Exxon και Chevron - Με P/E 13,27 η πρώτη και καθαρό περιθώριο 10,45% στο α΄τρίμηνο

Aπόλυτο αντιστάθμισμα  Exxon και Chevron - Με P/E 13,27 η πρώτη και καθαρό περιθώριο 10,45% στο α΄τρίμηνο

Οι ενεργειακοί κολοσσοί συνεχίζουν την πορεία ανόδου

Mε P/E 13,27 διαπραγματεύεται η EXXON στην Wall, παρουσίασε στο α΄τρίμηνο ROE 18,51% και net margin 10,45%. Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έσοδα στο α΄τρίμηνο στα 83,08 δισ από 79,69 δισ και το αναλογούν κέρδος ανά μετοχή ανήλθε στα 2,83 δολ.

Έκλεισε χθες με πτώση 2,78% στα 117,96 δολ.

Κέρδη-μαμούθ κατέγραψε το α’ τρίμηνο του 2024 η Exxon Mobil, αν και το ποσό ήταν μειωμένο κατά 28% σε ετήσια σύγκριση, καθώς διαμορφώθηκε στα 8,2 δισεκ. δολάρια.
Τα έσοδα για την κολοσσιαία ενεργειακή εταιρεία των ΗΠΑ ανήλθαν σε 83,08 δισεκ. δολάρια, από 86,56 δισεκ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 14,7 δισεκ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 15% το 2024, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης έχουν αυξηθεί άνω του 30%.


Με την περίοδο των κερδών σε πλήρη εξέλιξη, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ενεργειακό τομέα, καθώς δύο μεγαθήρια (Exxon Mobil και Chevron) πρόκειται να αποκαλύψουν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους πριν ανοίξει η αγορά.

Τους τελευταίους μήνες η βιομηχανία πετρελαίου κινείται ανοδικά στην πλάτη των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου, που τροφοδοτούνται από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, (επεισόδια με στόχο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής που ενορχηστρώθηκαν από τον ΟΠΕΚ+).

ΠΙΝΑΚΑΣ_1_2.png

Για τις προαναφερόμενες εταιρείες, αυτό μεταφράζεται… σε θετικές αποδόσεις. Μάλιστα η ExxonMobil μπορεί να υπερηφανεύεται για μια αύξηση 21,7%, ενώ η Chevron ακολουθεί με ένα αξιοσέβαστο 9,66%. Αυτά τα κέρδη έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

 

Τιμές πετρελαίου: Η ανοδική τάση παραμένει άθικτη

Οι τιμές του πετρελαίου (βασικό σημείο αναφοράς για εταιρείες ενέργειας όπως η ExxonMobil και η Chevron), απολαμβάνουν επί του παρόντος μια μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που τροφοδοτείται από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν προηγουμένως (αύξηση εντάσεων και περικοπές παραγωγής). Τόσο το αργό Brent όσο και το αργό WTI επωφελούνται από αυτή την τάση.

Υπόψιν πρέπει να ληφθεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Παρότι η απάντηση του Τελ Αβίβ ήταν περιορισμένη μέχρι στιγμής, δεν σηματοδοτεί απαραίτητα οριστικό τέλος της σύγκρουσης. Αυτή η προσωρινή χαλάρωση των εντάσεων οδήγησε σε τοπική διόρθωση των τιμών του πετρελαίου, αλλά είναι απίθανο να εκτροχιάσει τη συνολική ανοδική τάση που οφείλεται σε θεμελιώδεις παράγοντες.

Ως εκ τούτου, εκτός μιας μεγάλης κλιμάκωσης της σύγκρουσης, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σταθερές γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτή η σταθερότητα, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες υψηλές τιμές, θα πρέπει να μεταφραστεί θετικά στις αποτιμήσεις των μετοχών της ExxonMobil και της Chevron.

 

Αισιοδοξία για τη Chevron

Οι αναλυτές προετοιμάζονται για την έκθεση κερδών της Chevron με μια δόση προσοχής. Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω είναι περισσότερες από τις ανοδικές, δίνοντας μια μετρίως συγκρατημένη εικόνα των προσδοκιών τους.

Ωστόσο, μια ισχυρή απόδοση της Chevron θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα κύμα αισιοδοξίας. Ο δείκτης εύλογης αξίας της εταιρείας υποδηλώνει δυνατότητες ανάπτυξης άνω του 11%, το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των ανταγωνιστών της (Πίνακας 2). Αυτό κάνει μια θετική έκπληξη ακόμη πιο δελεαστική.


ΠΙΝΑΚΑΣ_2_3.png


Τεχνική εικόνα Chevron

Τεχνικά, ένα ξεπέρασμα πάνω από τη βασική ζώνη ζήτησης των 168 $ ανά μετοχή (κλείσιμο 26/4 165,8 δολ) θα ήταν ένα ισχυρό ανοδικό σήμα, που πιθανώς θα οδηγήσει σε επανάληψη των προηγούμενων υψηλών κοντά στα 190 $.


ΠΙΝΑΚΑΣ_3_2.png


ExxonMobil
: Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές των μετοχών


Η τιμή της μετοχής της
ExxonMobil έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά, ωθώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο εκπληκτικό μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτή η άνοδος μπορεί να αποδοθεί (εν μέρει) στην εξαιρετικά σταθερή οικονομική θέση της ExxonMobil.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία μείωσε επιμελώς το χρέος της, οδηγώντας σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος τόκων.

Αυτή η ισχυρή οικονομική ευρωστία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο τρέχον περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική της πολιτική τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Αυτός ο συνδυασμός ενός ισχυρού ισολογισμού και των δυνητικά διατηρούμενων υψηλών τιμών του πετρελαίου δημιουργεί θετικές προοπτικές για την τιμή της μετοχής της ExxonMobil.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης