Ενέργεια

Σκουρλέτης: «Ένεση» ρευστότητας 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο στη ΔΕΗ

Σκουρλέτης: «Ένεση» ρευστότητας 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο στη ΔΕΗ
Η αποπληρωμή ενός μεγάλου τμήματος των οφειλών του δημοσίου τομέα, σε συνδυσμό με τα έσοδα από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, θα ενισχύουν τη ρευστότητα της ΔΕΗ.
Πρόταση για την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του στενού δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον πρωθυπουργό και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «ως ΥΠΕΝ έχουμε διατυπώσει -στο ΚΥΣΟΙΠ και στον πρωθυπουργό- την ανάγκη τουλάχιστον ο στενός δημόσιος τομέας να αποπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του προς την ΔΕΗ, οι οποίες υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.»
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση μειώθηκαν σε απόλυτα ποσά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτή την πρόοδο αναγνωρίζει και ο κ. Σκουρλέτης, καθώς, όπως λέει, «φάνηκε [...] ότι η επιθετική πολιτική των ρυθμίσεων είχε αποτέλεσμα», ενώ αναφερόμενος στην παράταση της ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή εκτιμά ότι είναι ένα μέτρο που «θα αποδώσει, όπως απέδωσε και το προηγούμενο και ήδη το γεγονός ότι για πρώτη φορά μειώνεται ο απόλυτος αριθμός των ληξιπρόθεσμων είναι μια απτή απόδειξη ότι αυτή η πολιτική “περπατάει”.»

Ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

Συνολικά, οι οφειλές των επιχειρήσεων, φορέων κτλ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζουν στελέχη της επιχείρισης, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και τα με λεφτά που θα πάρει μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αξιολόγησης (2,8 δισ, ευρώ, εκ των οποία το 1,7 δις περίπου, θα αφορά στην εξόλφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα) να καταβάλει ένα τμήμα στη ΔΕΗ, που όχι μόνο παραμένει -ακόμα- μία δημόσια επιχείρηση, αλλά το κυριότερο επιστρέφει στην αγορά τα έσοδα που εισπράττει μέσω των επενδύσεων, των πληρωμών προς τους προμηθευτές κ.ά.
Στο πρόγραμμα για τις 36 δόσεις έχουν ήδη ενταχθεί περισσότεροι από 400.000 πελάτες της ΔΕΗ με χρέη της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ.
Με την επέκταση της ρύθμισης κατά ένα μήνα, ως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς και με τους ευνοϊκότερους όρους που περιλαμβάνει, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που θα σπεύσουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους.
Παράλληλα, η στοχευμένη πολιτική αποκοπών ρεύματος στις οποίες προχωρά η ΔΕΗ, με επίκεντρο τους πελάτες με χρέη άνω των 3.000 ευρώ, ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς πλέον έχει καταστεί σαφές ότι υπάρχει μηδενική ανοχή προς τους «μπαταχτσήδες».
Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι με τα παραπάνω μέτρα θα ενισχυθούν περαιτέρω τα έσοδα της επιχείρισης, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα οικονομικά της αποτελέσματα στα τέλη του 2016 και στo πρώτο τρίμηνο του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης