Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου καθώς η Yellen βλέπει πτώση του πληθωρισμού

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου καθώς η Yellen βλέπει πτώση του πληθωρισμού
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δήλωσε ότι πρόκειται να αρχίσει την επίθεσή του στη Ράφα, γεγονός που φαίνεται ότι αναζωπύρωσε την ανησυχία για την ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή
Οι τιμές του αργού πετρελαίου ενδέχεται να κλείσουν αυτή την εβδομάδα στο πράσινο, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ενδέχεται να αναθεωρηθούν.

Σύμφωνα με το Oil Price, εάν οι δείκτες αναφοράς κλείσουν πράγματι την εβδομάδα με κέρδη, θα είναι η πρώτη θετική, μετά από τρεις εβδομάδες.

«Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αποδίδει πολύ, πολύ καλά», δήλωσε χθες η Janet Yellen στο Reuters σχολιάζοντας τις τελευταίες οικονομικές εκθέσεις που εκδόθηκαν, οι οποίες και έδειξαν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις 1,6% για το πρώτο τρίμηνο και επιτάχυνση του πληθωρισμού κατά 3,7% στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες.

Οι προσδοκίες ήταν μάλλον διαφορετικές, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 2,4% από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ενώ έκπληξη αποτέλεσε και η τριμηνιαία μεταβολή του ρυθμού πληθωρισμού των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις

«Τα θεμελιώδη μεγέθη εδώ είναι σύμφωνα με τον πληθωρισμό που συνεχίζει να υποχωρεί σε φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, γεγονός που χρησίμευσε για να σβήσει γρήγορα κάθε ανησυχία που μπορεί να είχαν οι έμποροι πετρελαίου σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δήλωσε ότι πρόκειται να αρχίσει την επίθεσή του στη Ράφα, γεγονός που φαίνεται ότι αναζωπύρωσε την ανησυχία για την ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι του Τελ Αβίβ προέτρεψαν τη χώρα να μην εντείνει τις επιθέσεις υπό το φόβο κλιμάκωσης με το Ιράν.

Ένας τρίτος παράγοντας που βοήθησε τις τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα ήταν η κατάσταση των αμερικανικών αποθεμάτων, τα οποία κατέγραψαν μείωση για την περασμένη εβδομάδα.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δήλωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου είχαν μειωθεί κατά 6,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 19 Απριλίου -ένα ποσό που προφανώς θεωρείται αρκετά μεγάλο για να παρακινήσει ένα πιο ανοδικό κλίμα στην αγορά πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το αργό τύπου Brent βρίσκεται και πάλι πάνω από τα 89 δολάρια ανεβαίνοντας προς τα 90 δολάρια ανά βαρέλι και το West Texas Intermediate πλησιάζει και πάλι τα 84 δολάρια ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης