Ενέργεια

Γρίφος για ιρανικό ενδιαφέρον για χρηματοδοτικό φορέα στα ενεργειακά έργα στην συνάντηση με Σκουρλέτη

Γρίφος για ιρανικό ενδιαφέρον για χρηματοδοτικό φορέα στα ενεργειακά έργα στην συνάντηση με Σκουρλέτη
Οι Ιρανοί ενδιαφέρονται για την δημιουργία τράπεζας στην Ελλάδα με στόχο τα ενεργειακά τους συμφέροντα
Έντονο ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση ιρανικών εταιριών στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, αλλά και για συνεργασία στον τραπεζικό τομέα, εκφράστηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Valiollah Seif, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα Majid MotallebiShabestari και στελέχη της τράπεζας.
Οι Ιρανοί, που αναζητούν τρόπους να υπερβούν τον αποκλεισμό τους από το διεθνές τραπεζικό σύστημα λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών που επιβάλλονται κυρίως από τις αμερικανικές τράπεζες, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την Ελλάδα ως βάση για την έξοδο τους προς την Ευρώπη.
Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζουν πλείστα σενάρια με κεντρικό στόχο το τραπεζικό σύστημα του Ιράν να αναπτύξει συνεργασίες με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα μεταξύ των σεναρίων που βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η ίδρυση ιρανικής τράπεζας στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνεται ότι στη συζήτηση, τέθηκε το ζήτημα της ενδυνάμωσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και των δυνατοτήτων διεύρυνσης της δραστηριοποίησης ιρανικών εταιριών στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας όπως και θέματα χρηματοδοτήσεων δραστηριοτήτων μέσω του τραπεζικού τομέα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ιρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αθήνα από την αρχή της εβδομάδας και έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες και στελέχη της κυβέρνησης.
Στη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη συμμετείχαν εξάλλου ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης.

Tο ενεργειακό ενδιαφέρον

Σε ότι αφορά την ενεργειακή συνεργασία πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση εκδηλώθηκε ιρανικό ενδιαφέρον για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης το οποίο όμως δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί.
Επίσης οι Ιρανοί επιθυμούν αύξηση των ποσοτήτων αργού που προμηθεύουν τα ΕΛ-ΠΕ αλλά και περεταίρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.
Από την πλευρά τους τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ενδιαφέρον να εξετάσουν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας με ιρανικές εταιρίες, ενώ διευκρινίζεται κατηγορηματικά ότι δεν μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων η συμμετοχή τρίτων στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου, αλλά ούτε και η συμμετοχή σε κάποιο από τα διυλιστήρια του.
Από την πλευρά τους τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ενδιαφέρον να εξετάσουν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας με ιρανικές εταιρίες, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων η συμμετοχή τρίτων στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου, αλλά ούτε και η συμμετοχή σε κάποιο από τα διυλιστήρια του.
Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες στη βάση της αμοιβαιότητας και στον ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας που έχει επιτευχθεί.
Επεσήμανε, ακόμη ότι ο πολιτικός δρόμος έχει ανοίξει σε σχέση με τα υπό συζήτηση θέματα και είναι πλέον θέμα των εταιριών η περεταίρω αξιολόγηση και ανάπτυξη των σχέσεων.
Η σχέση με τους Ιρανούς έχει πολυδιαφημιστεί όμως η συμμετοχή τους στο project της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ δύσκολη καθόσον δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί η σχέση τους με τους Αμερικανούς
Οσον αφορά το χρηματοδοτικό αυτό είναι το πιο σύνθετο,προφανώς όμως αν η Ελλάδα κατορθώσει να γίνει τώρα ένα εφαλτήριο για το Ιράν,μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ ωφελημένη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης