Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτός προδιαγραφών της, θεωρεί η ΡΑΕ το αναπτυξιακό πλάνο του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης

Εκτός προδιαγραφών της, θεωρεί η ΡΑΕ το αναπτυξιακό πλάνο του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης
Κατόπιν παρέμβασης της Αρχής, ο ΑΔΜΗΕ ματαίωσε την προώθηση έργου που εντάσσεται στη μικρή διασύνδεση Κρήτη - Πελοπόννησος
Σύγχυση και ερωτηματικά ως προς τους στόχους που εξυπηρετούν,  προκαλούν οι επιλογές και οι παλινωδίες του ΑΔΜΗΕ σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο Διαχειριστής, το Φεβρουάριο του 2016, έχοντας το «πράσινο φως» του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη,  υποστήριζε τη δημιουργία μιας μικρής διασύνδεσης μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, χαρακτηρίζοντας τη ως Διασύνδεση Εξοικονόμησης και θέτοντας σε δεύτερο πλάνο τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής.
Η επιλογή αυτή του ΑΔΜΗΕ επί της ουσίας απορρίφθηκε από τη ΡΑΕ, η οποία με απόφαση της τον Αύγουστο του 2016 κάλεσε το Διαχειριστή να χαρακτηρίσει το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτη - Αττική ως «Μείζονος Σημασίας» και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ωρίμανση του.
Παρόλα αυτά ο ΑΔΜΗΕ στο νέο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που παρουσίασε το Φεβρουάριο του 2017 προέκρινε τη λύση της παράλληλης προώθησης των δυο καλωδίων τουλάχιστον ως προς τις αδειοδοτικές διαδικασίες.

Αντίθετοι και οι ηλεκτροπαραγωγοί στις επιλογές του ΑΔΜΗΕ

Πρόκειται για μια επιλογή που επικρίθηκε έντονα από τον Σύνδεσμο τον Ηλεκτροπαραγωγών ΕΣΑΗ, ο οποίος στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης τόνισε ότι το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ αγνοεί το ισχύον σχέδιο ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς (2017 - 2026) όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά και με τις οδηγίες της ΡΑΕ.
Μάλιστα όπως έγραψε το World Energy News στις 21/3 η κριτική επικεντρώθηκε στο ότι ενώ είχε αποφασιστεί η επίσπευση της βασικής διασύνδεσης Αττική - Κρήτη με λειτουργία του πρώτου πόλου, ισχύος 350 MW το 2022,  και του δεύτερου πόλου το 2024, το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, επιστρέφει στην αρχική μορφή του σχεδίου του 2016 και επιλέγει την ταυτόχρονη λειτουργία των δυο πόλων της διασύνδεσης.
Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη αιφνιδιαστικά ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει την «αναβολή μέχρι νεωτέρας» της Διακήρυξης για το έργο «Αναβάθμιση Γραμμής Μεταφοράς 150kV Σπάρτη Ι – Σκάλα».
Πρόκειται για έργο που εντάσσεται στη μικρή διασύνδεση Κρήτη - Πελοπόννησος και το οποίο σύμφωνα με το αναπτυξιακό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ηλεκτριστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Βεβαίως με βάση την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ το έργο παγώνει μέχρι νεωτέρας, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες εξηγήσεις.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το πάγωμα καθοριστικής σημασίας ήταν η παρέμβαση της ΡΑΕ που έχει ήδη μελετήσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ και θεωρεί ότι ο Διαχειριστής κινείται εκτός των προδιαγραφών που έχουν τεθεί από την Αρχή με την απόφαση της το καλοκαίρι του 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης