Ενέργεια

Στην κρίση του SSM και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ η συμφωνία κυβέρνησης – Τραπεζών για τον ΑΔΜΗΕ

Στην κρίση του SSM και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ η συμφωνία κυβέρνησης – Τραπεζών για τον ΑΔΜΗΕ
Σε εκκρεμότητα και η έγκριση από τις Τράπεζες του κοινοπρακτικού δανείου των 200 εκατ. ευρώ που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ
Στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες θα κριθεί η «ανώδυνη» συμφωνία της κυβέρνησης με τις Τράπεζες για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και την διασφάλιση νέου δανεισμού της ΔΕΗ.
Αν και οι εμπλεκόμενες πλευρές στην Ελλάδα (Δημόσιο, ΔΕΗ και Τράπεζες) δουλεύουν πυρετωδώς για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 13 Ιανουαρίου με στόχο να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, ανησυχίες εκφράζονται για την επικύρωσή της από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τον SSM (Eνιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGcom).
Η έγκριση του SSM συνδέεται με τον έλεγχο της έκθεσης των Τραπεζών σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Οι Τράπεζες έχουν περιορισμούς τόσο ως προς το όριο του δανεισμού προς τις ΔΕΚΟ όσο και ως προς την ουσία των συμβάσεων, εάν δηλαδή διασφαλίζουν τα απαραίτητα εχέγγυα.
Η εμπλοκή της DGcom συνδέεται με το γεγονός ότι το δημόσιο είναι μέτοχος τόσο της ΔΕΗ όσο και των Τραπεζών που καλούνται να τη χρηματοδοτήσουν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ως εκ τούτου θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτει θέμα κρατικής ενίσχυσης.
Το θέμα της DCcom, σύμφωνα με πληροφορίες το χειρίζεται υπηρεσιακά η Κεντρική  Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τη νομική σύμβουλο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κ. Βάια Καραθοδώρου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην DGcom έχει αποσταλεί ήδη σχετικό ερώτημα για την προέγκριση της συμφωνίας χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει θετική απάντηση.
Ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας ως προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας είναι η στάση της ΕΤΕπ, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή της ΔΕΗ.
Η ΕΤΕπ έχει επίσης ενημερωθεί επισήμως για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τις ελληνικές Τράπεζες και τουλάχιστον μέχρι προχθές που πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την οριστικοποίησή της, δεν είχε τοποθετηθεί.
Τούτων δοθέντων η αγωνία για την τύχη του σχεδίου απόσχισης της ΔΕΗ μεγεθύνεται καθώς ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που οι εποπτικές ευρωπαϊκές αρχές ανάψουν το “πράσινο” φως, οι διαδικασίες που απαιτούνται δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το μνημόνιο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αγωνία για την έγκριση από τις Τράπεζες του νέου κοινοπρακτικού δανείου που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ενός ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου και ενός λήξης Απριλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης