Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με δύο διεθνείς «παίκτες» της αγοράς φυσικού αερίου συμπληρώνεται το μετοχικό σχήμα στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Με δύο διεθνείς «παίκτες» της αγοράς φυσικού αερίου συμπληρώνεται το μετοχικό σχήμα στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Στην εταιρία που θα αναπτύξει και θα διαχειριστεί τον πλωτό σταθμό συμμετέχουν επίσης οι εταιρίες Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, Gaslog, ΔΕΠΑ και η βουλγαρική ΒΕΗ 

Εντός του Σεπτεμβρίου όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί το μετοχικό σχήμα που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης με τη συμμετοχή πιθανώς ακόμη δυο επενδυτών με μεγάλη δραστηριότητα και γνώση της αγοράς φυσικού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοινώσεις που θα σηματοδοτούν την εξέλιξη του έργου θα γίνουν αύριο Παρασκευή (7/9), σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ, κάτι το οποίο άλλωστε είχε προαναγγείλει τον περασμένο Ιούλιο σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ.
Ο πρέσβης είχε δηλώσει τότε, ότι στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έργο το οποίο συνδέεται με τις συμφωνίες Τσίπρα – Τραμπ, για να καταστεί η Ελλάδα ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη και πύλη εισόδου του LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όπως είναι γνωστό στο FSRU της Αλεξανδρούπολης που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου μέσω της εταιρίας Gastrade, συμμετέχει η Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού και έχει συμφωνηθεί να συμμετάσχουν επίσης η ΔΕΠΑ και η βουλγαρική κρατική εταιρία ΒΕΗ.
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οριστικής εισόδου στο μετοχικό σχήμα της ΔΕΠΑ και της ΒΕΗ μετά και την έγκριση από την κυβέρνηση της Σόφιας, ενώ προχωρημένες είναι οι συζητήσεις με δυο ακόμη εταιρίες από το εξωτερικό.

Επενδυτής εξ Αμερικής 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μια από αυτές προέρχεται από τις ΗΠΑ και έχει μεγάλη γνώση και δραστηριότητα στη διαχείριση υποδομών φυσικού αερίου ενώ η δεύτερη είναι μεγάλος trader καυσίμων που δραστηριοποιείται παγκοσμίως και στην εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Έτσι πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η οριστική μετοχική σύνθεση που θα απαρτίζεται από τις Gaslog (20%), ΔΕΠΑ (20%), ΒΕΗ (20%) και Gastrade (40%).
Από το 40% της Gastrade ένα ποσοστό θα διατεθεί στους δύο υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι πέραν της μετοχικής συμμετοχής θα συνάψουν και συμβόλαια προμήθειας αερίου.
Εν τω μεταξύ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία του market test, αμέσως μόλις ο ρυθμιστής της αγοράς ανάψει το πράσινο φως.
Ένα market test που αναμένεται να «τρέξει» σε δύο φάσεις και μέχρι τα τέλη του 2018 να έχει εκδηλωθεί το συνολικό εμπορικό ενδιαφέρον, προκειμένου η Gastrade να πάρει και τις τελικές επιχειρηματικές αποφάσεις.
Σε αυτό το καλό σενάριο, το έργο θα είναι έτοιμο για λειτουργία στα τέλη του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης