Ενέργεια

ΡΑΕ: "Παγώνει" το τέλος χρηματοδότησης ανανεώσιμων ΕΤΜΕΑΡ για το επόμενο εξάμηνο

ΡΑΕ:


Ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ αναμένεται να έχει στο τέλος του 2018 σωρευτικό απολογιστικό πλεόνασμα ύψους 237,22 εκ. ευρώ, ενώ αναμένονται πρόσθετα έσοδα 81,45 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της οριστικής εκκαθάρισης ΕΤΜΕΑΡ του 2014

«Πάγωμα» του ΕΤΜΕΑΡ για το επόμενο εξάμηνο αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εκτιμώντας ότι ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον οποίο χρηματοδοτεί το σχετικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είναι πλεονασματικός, οπότε δεν συντρέχουν λόγοι αναπροσαρμογής του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απόφαση της Αρχής, ο ειδικός λογαριασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να έχει στο τέλος του 2018 σωρευτικό απολογιστικό πλεόνασμα ύψους 237,22 εκ. ευρώ, και συνεπώς η ρευστότητά του είναι εξασφαλισμένη.
Επιπλέον αναμένονται πρόσθετα έσοδα 81,45 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της οριστικής εκκαθάρισης ΕΤΜΕΑΡ του έτους 2014 και εκκρεμεί η εκκαθάριση των ετών 2012, 2013 και 2016 που επίσης μπορεί να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα.

Η ανακοίνωση της ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της την 28η Ιουνίου 2018, εξέτασε την αναγκαιότητα άσκησης της αρμοδιότητάς της για αναπροσαρμογή των χρεώσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 143 παραγρ. 3, περ. β, εδάφιο (αα) του ν. 4001/2011, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τις διατάξεις του ν. 4533/2018:

«Οι ανωτέρω μοναδιαίες χρεώσεις αναθεωρούνται με την ίδια διαδικασία, τον 6ο μήνα κάθε ημερολογιακού έτους για εφαρμογή από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, εφόσον αυτό απαιτείται με βάση την εξέλιξη των εσόδων και εξόδων του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου εντός του έτους, με την επιφύλαξη της διάθεσης του ετήσιου σωρευτικού απολογιστικού πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου για τα έτη 2018, 2019 και 2020, σύμφωνα με την υποπερίπτωση ββ` της περίπτωσης α` της παρούσας.»

«Οι αποφάσεις των προηγούμενων εδαφίων, που αναπροσαρμόζουν τις μοναδιαίες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, γίνονται με στόχο την εξάλειψη του λογιστικού χρέους (άθροισμα σωρευτικού λογιστικού χρέους προηγούμενων ετών και λογιστικού ελλείμματος τρέχοντος έτους) του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτές.»

Εν προκειμένω, η Αρχή εξέτασε­ την εξέλιξη των εσόδων και εξόδων του «Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α» (ΕΛΑΠΕ), όπως αυτή αποτυπώνεται στο «Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου / Μάρτιος – Απρίλιος 2018» (με στοιχεία εκκαθάρισης ενέργειας από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Μαρτίου & Απριλίου 2018) του Διαχειριστή του Ειδικού Λογαριασμού («ΛΑΓΗΕ» και πλέον ΔΑΠΕΕΠ), που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του στις 28.6.2017. Όπως σαφώς προκύπτει, ο ΕΛΑΠΕ αναμένεται να έχει στο τέλος του 2018 σωρευτικό απολογιστικό πλεόνασμα ύψους 237,22 εκ. €.

Συνεπώς, η Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη και συνεκτιμώντας τα ακόλουθα:

(α) Το ως άνω εκτιμώμενο σωρευτικό πλεόνασμα στο τέλος του έτους 2018 και, συνεπώς, τη διασφαλισμένη ρευστότητα του Ειδικού Λογαριασμού και τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο συνεστήθη,

(β) Την αναμενόμενη επίπτωση, από την ολοκλήρωση της οριστικής εκκαθάρισης ΕΤΜΕΑΡ έτους 2014, η οποία καταλήγει σε πίστωση για τον ΑΔΜΗΕ ποσού 81,45 εκ. €, που πρόκειται να «αποτυπωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό με την παραλαβή από τον ΔΑΠΕΕΠ των Σημειωμάτων Εκκαθάρισης του ΑΔΜΗΕ και την έκδοση των σχετικών τιμολογίων» (βλ. σχετικές παρατηρήσεις στις σελ. 18 και 31 του Δελτίου).

(γ) Τις εκκρεμούσες οριστικές ετήσιες εκκαθαρίσεις ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2012, 2013 και 2016 κατά τις διατάξεις της Απόφασης ΡΑΕ 134/2016 (βλ. σχετικές παρατηρήσεις στις σελ. 18 και 31 του Δελτίου), οι οποίες δύναται να καταλήξουν σε ποσά υπερβάλλοντα των έως σήμερα βεβαιωθέντων.

(δ) Το ότι οι έντονες και αιφνιδιαστικές διακυμάνσεις των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ επιφέρουν σημαντική και πολυδιάστατη οικονομική επιβάρυνση σε όλους τους τελικούς καταναλωτές και κατ’ επέκταση και στη ρευστότητα της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η αποφυγή της έκθεσης των καταναλωτών σε μειώσεις των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, όταν ιδίως διαφαίνεται το ενδεχόμενο οι μειώσεις αυτές να μην έχουν οριστικό χαρακτήρα, είναι ουσιώδους σημασίας για τη διατήρηση της ομαλότητας των πληρωμών και της ευστάθειας των συναλλαγών.

Έκρινε ότι δεν παρίσταται υπό τις παρούσες συνθήκες ανάγκη αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ.

Η Αρχή θα παρακολουθεί την εξέλιξη των εισροών-εκροών του ΕΛΑΠΕ, εξετάζοντας ιδίως τη διαμόρφωση του ύψους των κρίσιμων παραμέτρων στη βάση απολογιστικών και αξιόπιστων προϋπολογιστικών στοιχείων, καθώς και τα αποτελέσματα από την εν εξελίξει διαβούλευση μεταξύ των ελληνικών αρχών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της υποβολής «Σχεδίου Προσαρμογής» σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας 2014-2020», προκειμένου για την άσκηση της αρμοδιότητάς της κατά τις διατάξεις του ως άνω νομικού πλαισίου περί προσδιορισμού των μοναδιαίων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης