Ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Μεγάλες θεσμικές ρυθμίσεις το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το Κτηματολόγιο και η Λατομική νομοθεσία

Σ. Φάμελλος: Μεγάλες θεσμικές ρυθμίσεις το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το Κτηματολόγιο και η Λατομική νομοθεσία
 Η ΝΔ ήθελε το Κτηματολόγιο εταιρεία προς πώληση σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας
Μεγάλες θεσμικές ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαρακτήρισε τις διατάξεις για κτηματολόγιο, τη λατομική νομοθεσία και το χρηματιστήριο ενέργειας, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ειδικότερα ότι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε συνδυασμό με την εκπόνηση των δασικών αρχών αποτελεί για την κυβέρνηση κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο, διότι έτσι διασφαλίζεται η ασφάλεια δικαίου οι επενδύσεις, η ιδιοκτησία, τα δικαιώματα των πολιτών και η ακίνητη περιουσία τους και για το λόγο αυτό συστήνεται ενιαίος φορέας, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός και να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της επικράτειας μέχρι το 2020, κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
 Η μεταρρύθμιση θεσπίζει ενιαίο τρόπο οργάνωσης των υπηρεσιών, δημιουργεί ψηφιακά εργαλεία εξυπηρέτησης του πολίτη, ενιαίο κώδικα αμοιβών και πληρωμών, εξυπηρέτηση για απομακρυσμένες συναλλαγές. Στο νομοσχέδιο υπάρχει και ο Κανονισμός λειτουργίας του φορέα ώστε να έχουμε ορθή νομοθέτηση χωρίς υπουργικές αποφάσεις.
 "Από τη σκοτεινή καθυστέρηση και τη μη εφαρμογή νόμων οδηγούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, διαφανές, εύχρηστο δημόσιο εργαλείο για την περιουσία των πολιτών. Αυτό δεν το επιδιώξατε εσείς και δεν το κάνατε.
Το ελληνικό κτηματολόγιο διαρθρώνεται σε μια κεντρική υπηρεσία με περιφερειακές υπηρεσίες και εξασφαλίζεται και η λειτουργία παραρτήματος της κεντρικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη", είπε ο κ. Φάμελλος και επισήμανε ότι το κτηματολόγιο διενεργεί την κτηματογράφηση αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών σε όλες τις περιοχές που δεν έχουν κάνει ακόμη έναρξη του εθνικού κτηματολογίου.
"Αυτό προβλεπόταν από το 1998 στη νομοθεσία, το ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνατε; ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί το κτηματολόγιο και ενοποιεί τις διαδικασίες για να μην έχει τον πολίτη σε περιττές διαδικασίες και κόστη", είπε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί και τις κατάλληλες ηλεκτρονικές εφαρμογές για διαβαθμισμένη διάθεση κτηματολογικών στοιχείων.
Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ πως εκείνο που την ενοχλεί είναι πως ο φορέας θα είναι δημοσίου δικαίου αν και θα τον ήθελε εταιρεία προς πώληση και υπογράμμισε ότι οι θέσεις εργασίας και στο κτηματολόγιο και στα υποθηκοφυλακεία είναι εξασφαλισμένες απόλυτα ακόμη και για τους υπαλλήλους των άμισθων υποθηκοφυλακείων.
Tαυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επί 40 χρόνια κατάφεραν να κυρώσουν μόλις το 0,8% των δασικών χαρτών της χώρας. Τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι Πράσινοι, μέσα σε ένα χρόνο κύρωσαν το 32% των δασικών χαρτών της χώρας. "Αυτή είναι η δικιά μας δημιουργική λογιστική", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης