Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Aύξηση 80% στις τιμές της βενζίνης τον Ιανουάριο

Σαουδική Αραβία: Aύξηση 80% στις τιμές της βενζίνης τον Ιανουάριο
Σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ενέργειας
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει τις εγχώριες τιμές βενζίνης και αεροπορικών καυσίμων τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ενέργειας καθώς η χώρα επιδιώκει να αναθεωρήσει την οικονομία του και να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με ένα πρόσωπο με γνώση του θέματος.
Οι τιμές της βενζίνης πρόκειται να αυξηθούν κατά περίπου 80%, ενώ οι τιμές των αεροπορικών καυσίμων θα αυξηθούν στο  διεθνές επίπεδο τιμών σύμφωνa με το Bloomberg.
Εξαιρουμένων των καυσίμων αεροσκαφών, οι τιμές δεν θα φθάσουν στα διεθνή επίπεδα μέχρι το 2023 το νωρίτερο και ενδεχομένως μέχρι το 2025.
 Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αυξηθούν άμεσα, αλλά θα αυξηθούν σταδιακά με άλλες τιμές ενέργειας, ανέφερε το πρόσωπο.
Το νέο σχέδιο αντιπροσωπεύει ένα βραδύτερο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των επιδοτήσεων, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των μέτρων στηνοικονομία. Οι αρχές πρώτα μείωσαν τις επιδοτήσεις τον Δεκέμβριο του 2015 μετά από χρόνια συζητήσεων καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατακόρυφα.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις χαμηλές τιμές και τις περικοπές των δαπανών με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο έφθασε το 15% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2015. Η οικονομία υποχώρησε τα δύο πρώτα τρίμηνα φέτος.
Ο υπουργός Οικονομικών Mohammed Al-Jadaan δήλωσε σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο ότι οι τιμές ορισμένων επιδοτούμενων εγχώριων ενεργειακών προϊόντων θα αυξηθούν σε διεθνή επίπεδα αργότερα. Οι αρχές δεν θα σπεύσουν να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό μέχρι το 2019 για να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ανέφερε.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσει την Τρίτη τα στοιχεία του προγράμματος μεταφοράς μετρητών, γνωστό ως Λογαριασμός του Πολίτη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι υπάλληλοι δήλωσαν ότι οι πληρωμές, που αποσκοπούν στην αποζημίωση των Saudis χαμηλού και μέσου εισοδήματος για μέτρα λιτότητας, θα ξεκινήσουν πριν από τον επόμενο γύρο περικοπών των επιδοτήσεων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης