Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΛΑΓΗΕ: Αυξήθηκε κατά 1% το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ τον Νοέμβριο

ΛΑΓΗΕ: Αυξήθηκε κατά 1% το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ τον Νοέμβριο
Διαμορφώθηκε στο 84,2% έναντι 83,2% τον προηγούμενο μήνα - Μετακίνηση των καταναλωτών μέσης τάσης
Αύξηση του ποσοστού της ΔΕΗ κατά 1%  και συνολικό μερίδιο στο 84,2% έναντι 83,21% τον προηγούμενο μήνα και δέσμευσης για μερίδιο 75,24% στο τέλος του έτους δείχνουν να ανεπίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για το Νοέμβριο.
Η αναστροφή αυτή οφείλεται κυρίως στην μετακίνηση καταναλωτών μέσης τάσης, κατηγορία όπου οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αποσπάσει μερίδιο πάνω από 30% έναντι συνολικού μεριδίου 15,8%, παρέχοντας τιμολόγια με σημαντικές εκπτώσεις έναντι αυτών της ΔΕΗ.
Καταλύτης σε αυτή την εξέλιξη ήταν η δημοπρασία του Οκτωβρίου η οποία έκλεισε στην υψηλή τιμή των 45, ευρώ η μεγαβατώρα  φέρνοντας τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών επενδυτών της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών πολύ κοντά στο <κόκκινο>.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι ζημιές αρκετοί πάροχοι προχώρησαν σε αυξήσεις κίνηση που οδήγησε πολλούς πελάτες τους πίσω στη ΔΕΗ.
Η εξέλιξη αυτή θα ήταν θετική για τη ΔΕΗ έαν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις για μείωση των μεριδίων της με συγκεκριμένους στόχους ανά έτος μέχρι το 2019 που το ποσοστό της πρέπει να πέσει κάτω από το 50%.
Η συμφωνία με τους πιστωτές που προέκυψε μετά την δεύτερη αξιολόγηση προβλέπει παρακολούθηση από τη ΡΑΕ των στόχων και αναπροσαρμογή των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΗ σε δημοπρασία (ΝΟΜΕ) προς τα πάνω ή προς τα κάτω όταν παρατηρείται απόκλιση. Βάσει αυτής της ρύθμισης η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στην τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου να διαθέσει στην αγορά  243MW πρόσθετη ισχύ από την προβλεπόμενη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης