Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Μειώθηκαν κατά 8% οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις το 2015

ΙΕΑ: Μειώθηκαν κατά 8% οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις το 2015
Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας διαμορφώθηκαν στο 1,8 τρισ. δολάρια το 2015 από 2 τρισ. δολάρια το 2014.
Οι ενεργειακές επενδύσεις παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 8% το 2015, κυρίως στους τομείς έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και παρά την ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με λεπτομερή ανάλυση των επενδύσεων στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Σύμφωνα με το World Energy Investment 2016, οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας διαμορφώθηκαν στο 1,8 τρισ. δολάρια το 2015 από 2 τρισ. δολάρια το 2014.
Όπως αναφέρει η νέα ετήσια έκθεση του ΙΕΑ, το ενεργειακό σύστημα υφίσταται έναν ευρύ αναπροσανατολισμό προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την αποτελεσματικότητα.
Σημειώνει δε, ότι οι επενδύσεις σε βασικές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω, έως ότου μπει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά για τη σταθεροποίηση του κλίματος.
Η Κίνα με ενεργειακές δαπάνες ύψους 315 δισ. δολαρίων ήταν και πάλι ο μεγαλύτερος ενεργειακός επενδυτής του κόσμου το 2015, χάρη στην ενίσχυση των προσπαθειών για την δημιουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δικτύων νέας γενιάς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την εφαρμογή των πολιτικών ενεργειακής απόδοσης.
Οι ενεργειακές
Αντιθέτως, οι ενεργειακές επενδύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκαν κατά σχεδόν 75 δισ. δολάρια σε περίπου 280 δισ. δολάρια το 2015, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του κόστους του αποπληθωρισμού, που αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής μείωσης των παγκόσμιων ενεργειακών δαπανών.
Η Μέση Ανατολή και η Ρωσία αναδείχθηκαν ως οι πιο ανθεκτικές περιοχές σε περικοπές δαπανών, χάρη στη μείωση του κόστους παραγωγής και των μεταβολών των νομισματικών ισοτιμιών αντίστοιχα.
Ως αποτέλεσμα, οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου αντιπροσώπευαν το 44% των συνολικών επενδύσεων σε έρευνα και εξορύξεις, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.
Οι επενδύσεις ύψους 313 δισ. δολαρίων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσώπευαν σχεδόν το 20% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης το 2015.
Στην έκθεση του ΙΕΑ επισημαίνεται ωστόσο, ότι ενώ οι δαπάνες σε ΑΠΕ ήταν επίπεδες μεταξύ 2011 και 2015, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές αυξήθηκε κατά 33%, αντανακλώντας τις απότομες μειώσεις του κόστους σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο μειώθηκαν το 2015 κατά σχεδόν 40%.
Οι ασιατικές αγορές συνέχισαν να ευνοούν τις επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Στην Ευρώπη η επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου παρέμεινε υποτονική.
Οι επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 6% το 2015, κυρίως λόγω των κυβερνητικών πολιτικών, όπως τα ελάχιστα πρότυπα για τα νέα κτίρια, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα οχήματα.
Σε ορισμένες χώρες οι χαμηλότερες τιμές επιβράδυναν την στροφή προς τα πιο αποδοτικά οχήματα, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το ποσοστό της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας ήταν 66% χαμηλότερο από ότι τα τελευταία χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης