Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΡΑΕ εξετάζει μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και επανυπολογισμό του ΕΛΑΠΕ με στόχο την μείωση των τιμολογίων

Η ΡΑΕ εξετάζει μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και επανυπολογισμό του ΕΛΑΠΕ με στόχο την μείωση των τιμολογίων
Μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας ΝΟΜΕ, η ΡΑΕ προχωρά σε επαναξιολόγηση του τέλους προμηθευτή παράλληλα με το σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΤΜΕΑΡ, έτσι ώστε μέσα στο Δεκέμβριο να αποφασίσει για τις χρεώσεις που θα ισχύσουν από το νέο έτος
Στην επαναξιολόγηση του περίφημου ΕΛΑΠΕ που επιβλήθηκε για το μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ και επιβαρύνει τους προμηθευτές ρεύματος με ένα premium της τάξης των 7 - 8 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχρεώνεται να προχωρήσει η ΡΑΕ μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας, καθώς η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους των ιδιωτών παρόχων οδηγεί την αγορά της λιανικής σε στασιμότητα και σε κάποιες καταναλώσεις, όπως τη μέση τάση, σε ανάδρομη πορεία.
Η επαναξιολόγηση προχωράει παράλληλα με την άσκηση της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ που επιλύει αυτό το διάστημα η ΡΑΕ με στόχο μέσα στο Δεκέμβριο να αποφασίσει για τις χρεώσεις που θα ισχύσουν από το νέο έτος.
Το μέτωπο υπέρ της μείωσης του ΕΛΕΑΠΕ είναι κοινό πλέον για όλους τους παρόχους, μεγάλους και μικρούς ιδιώτες και φυσικά τη ΔΕΗ που μόνο για το 2017 επιβαρύνθηκε με 385 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχο ποσό (375 εκατ. ευρώ) έχει προϋπολογισθεί και για το 2018.
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ με πολιτική παρέμβαση δεν πέρασε στα τιμολόγια το κόστος αυτό ή έστω ένα μέρος του για να μην υπάρξουν αυξήσεις, επέφερε τεράστια οικονομική ζημιά στην επιχείρηση.
Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ αυτονόητα ακολούθησαν την ίδια πρακτική προκειμένου να μην απωλέσουν τα περιορισμένα μερίδια αγοράς τους με αποτέλεσμα να καθίσταται ζημιογόνα η δραστηριοποίησή τους στην προμήθεια και να μην αυξάνουν τα μερίδιά τους.
Το βασικό επιχείρημα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για την μείωση του ΕΛΑΠΕ είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2017 με βάση τα στοιχεία του Μηνιαίου Δελτίου του ΛΑΓΗΕ, ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ καθίσταται πλεονασματικός και η απορρέουσα από το Μνημόνιο υποχρέωση είναι να διατηρείται ισοσκελισμένος, δηλαδή χωρίς έλλειμμα ή πλεόνασμα.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ 

Εφόσον περιοριστεί για την αγορά αυτή η χρέωση από 1/1/2018, θα απαιτηθεί ένα επιπλέον έσοδο περίπου 158 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με την αναγκαία συνολική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου 17%.
Αυτό θα σήμαινε μηνιαία επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό κατά 1,3 ευρώ και σε ετήσια βάση κατά 16 ευρώ.
Η μοναδιαία χρέωση ΕΤΜΕΑΡ στους οικιακούς καταναλωτές ανέρχεται σήμερα σε περίπου 0,025 ευρώ η κιλοβατώρα και θα πήγαινε σε 0,029 ευρώ η κιλοβατώρα.
Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση επιβαρύνει τη ΔΕΗ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ανακόπτει το άνοιγμα της αγοράς με αποτέλεσμα στη συνέχεια η ΔΕΗ να υποχρεώνεται να διαθέτει επιπλέον ποσότητες μέσω των ΝΟΜΕ σε τρίτους μιας και δεν υποχωρούν τα μερίδιά της στη λιανική αγορά, μόνο και μόνο για να «προστατεύσει» τους καταναλωτές από μια επιβάρυνση ύψους μόλις 1 ευρώ το μήνα!
Η ΡΑΕ θα αξιοποιήσει κατ’ αρχήν τον πλεονασματικό λογαριασμό ΑΠΕ για να προχωρήσει σε λελογισμένες μειώσεις του ΕΤΜΕΑΡ ικανοποιώντας εμμέσως την πολιτική στόχευση του εποπτεύοντος υπουργού Γιώργου Σταθάκη και της κυβέρνησης για μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Στόχος είναι να διατηρήσει και ένα μέρος του πλεονάσματος ως «μαξιλάρι» για το 2018 που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.
Οι «πολιτικοί» κατά βάση αυτοί στόχοι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με την κατάργηση του ΕΛΕΑΠΕ, ακόμη και αν οι ηγεσίες της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ αντιλαμβάνονται περισσότερο από τον καθένα τα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά και στην επίτευξη των μνημονιακών δεσμεύσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.
Αυτό που θα επιχειρηθεί προκειμένου να περιοριστούν έστω οι επιπτώσεις είναι η αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού του ΕΛΑΠΕ με τρόπο που να επιφέρει μείωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης