Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε τροχιά ανάκαμψης η ρωσική οικονομία, χάρη στη βελτίωση των τιμών στην ενέργεια

Σε τροχιά ανάκαμψης η ρωσική οικονομία, χάρη στη βελτίωση των τιμών στην ενέργεια
Η ρωσική οικονομία πέρασε μία βαθιά ύφεση το 2015, στον απόηχο της κατάρρευσης των τιμών του «μαύρου χρυσού»
Η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας συνεχίζεται και το τρέχον έτος, με τους αναλυτές να αναμένουν ανάπτυξη μεταξύ στο 1,7%-2% για το σύνολο του 2017, επίδοση που είναι η καλύτερη χρονιά από το 2007.
Η ρωσική οικονομία πέρασε μία βαθιά ύφεση το 2015, στον απόηχο της κατάρρευσης των τιμών του «μαύρου χρυσού», με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 3,7% και να ανακάμπτει -ελάχιστα- το 2016.
Ωστόσο, το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η ρωσική οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 0,5% και 2,5% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στις τιμές του ενεργειακού κλάδου.
Η «αρκούδα» βασίζει το 70% των εσόδων της στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 16% του ρωσικού ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, δίνοντας τη δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα -η οποία έχει ξεκινήσει επίσης μία «εκκαθάριση» για την εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου- να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό φέτος, λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου.
Σε ότι αφορά στις χρηματιστηριακές αγορές, ο δείκτης MSCI Russia, μετά από εντυπωσιακή ενίσχυση το περασμένο έτος, έχει υποχωρήσει κατά 4,7% το 9μηνο του 2017, παραμένοντας ωστόσο 26,8% υψηλότερα από τον δείκτη MSCI Emerging Markets για το σύνολο των αναδυόμενων αγορών.
Σε ετήσια βάση, παραμένει ενισχυμένος 8,4%, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης