Ενέργεια

Σε Δημόσια Διαβούλευση από τη ΡΑΕ ο μεταβατικός μηχανισμός ευελιξίας

tags :
Σε Δημόσια Διαβούλευση από τη ΡΑΕ ο μεταβατικός μηχανισμός ευελιξίας
Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017
Σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει εως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου έθεσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις βασικές αρχές του μεταβατικού μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας.
Πρόκειται για το μηχανισμό που θα αντικαταστήσει τα λεγόμενα προσωρινά ΑΔΙ τα οποία έχουν λήξει από τον Απρίλιο με αποτέλεσμα οι μονάδες να μην αποζημιώνονται για υπηρεσίες που παρέχουν στο σύστημα.
Μαζί με την πρόταση της ΡΑΕ αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αρχής και η μελέτη για τις ανάγκες ευελιξίας του συστήματος την περίοδο 2018 – 2027 που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ.
Αναλυτικότερα η σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ αναφέρει τα εξής:
"Η ΡΑΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τη διασφάλιση επαρκούς ισχύος ηλεκτροπαραγωγής για την αδιάλειπτη κάλυψη της ζήτησης, σύμφωνα με τις αρχές της αποδοτικότητας και της οικονομικότητας (άρθρα 3, 4 και 12 Ν. 4001/2011), και σε υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από το «Δεύτερο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ελληνικών Αρχών», λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανάγκες του Συστήματος, οι οποίες αποτυπώνονται στις συναφείς Μελέτες του Διαχειριστή του Συστήματος, θέτει σήμερα σε Δημόσια Διαβούλευση τη «Μελέτη Αναγκών Ευελιξίας του Συστήματος για την περίοδο 2018-2027» που υπέβαλε ο Διαχειριστής του Συστήματος καθώς και τις βασικές προδιαγραφές ενός νέου Μηχανισμού Δυναμικότητας, ο οποίος προτείνεται να τεθεί σε ισχύ κατά το μεταβατικό διάστημα έως την αποτελεσματική,  εφαρμογή των νέων αγορών του Μοντέλου-Στόχου.
Ειδικότερα, σε συνέχεια της «Μελέτης Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2017-2023» που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ το 2016, των αποτελεσμάτων της συναφούς Δημόσιας Διαβούλευσης της ΡΑΕ («Δημόσια Διαβούλευση της πρότασης της ΡΑΕ για τον βασικό σχεδιασμό του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (ΜΑΕΙ) στο Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας μας», της συνεργασίας με τις αρμόδιες Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ιδίως, των συμπερασμάτων που εξάγονται από τη νέα «Μελέτη Αναγκών Ευελιξίας του Συστήματος για την περίοδο 2018-2027» του Διαχειριστή, η ΡΑΕ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τα βασικά στοιχεία και τη διαδικασία εφαρμογής ενός «Μεταβατικού  Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος».
Οι παράμετροι του σχεδιασμού του εν λόγω Μηχανισμού λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια που θεσπίζονται από το ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο και ιδίως τις «Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας για την περίοδο 2014-2020» [2014/C 200/01]).  
Επισυνάπτονται:
Πρόταση ΡΑΕ των βασικών στοιχείων και διαδικασίας εφαρμογής ενός «Μεταβατικού  Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος»
Μελέτη ΑΔΜΗΕ, για τις ανάγκες ευελιξίας, του Συστήματος για την περίοδο 2018-2027
Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση mmaeiconsultation@rae.gr ή εγγράφως. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης