Ενέργεια

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 2 δολάρια το γαλόνι η βενζίνη - Υψηλό δύο ετών

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τα 2 δολάρια το γαλόνι η βενζίνη - Υψηλό δύο ετών
Η τροπική καταιγίδα Harvey έχει κλείσει σχεδόν το ένα τέταρτο των διυλιστηρίων των ΗΠΑ
Upd Ξεπέρασαν τα 2 δολάρια το γαλόνι οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ καθώς η ανησυχία για έλλειψη καυσίμων λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο και την Ημέρας Εργασίας που συνήθως παρατηρείται αύξηση της οδήγησης προκάλεσε έντονες πίεσεις στην τιμή.
Τα συμβόλαια βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου κατά 8% στα $ 2.0416 ανά γαλόνι μέχρι τις 9:38 π.μ. (1338 GMT).

Νωρίτερα:

Σε υψηλό δύο ετών βρέθηκε η βενζίνη την Πέμπτη 31/8  για πρώτη φορά από το 2015, καθώς οι πλημμύρες από τον τυφώνα Harvey χτύπησαν σχεδόν το 1/4 των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, ενώ οι τιμές αργού σταθεροποιήθηκαν μετά από πτώση που σημείωσαν την προηγούμενη ημέρα.

Ο Harvey έχει καταστρέψει τις ακτές του Κόλπου  των ΗΠΑ από την περασμένη Παρασκευή, περνώντας από το Τέξας και τη Λουιζιάνα στην καρδιά της βιομηχανίας πετρελαιοειδών των ΗΠΑ.
Τουλάχιστον 4,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) δυναμικότητας διύλισης ήταν εκτός σύνδεσης ή σχεδόν το 1/4 της συνολικής ικανότητας των Η.Π.Α., βάσει εκθέσεων εταιρειών και εκτιμήσεων του Reuters.
Εν μέσω φόβων για συρρίκνωση της προσφοράς, οι τιμές βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την Πέμπτη κατά  $ 2 το γαλόνι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015.
"Η πλημμύρα από τον τυφώνα Harvey έκλεισε το μεγαλύτερο διυλιστήριο στις Η.Π.Α., ωθώντας τις τιμές της βενζίνης σε υψηλό δύο ετών, ενώ αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν", ανέφερε η ANZ.
Η Goldman Sachs εκτιμά  ότι θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες ώσπου να μπορέσει η παραγωγή να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.
Οι τιμές των ακατέργαστων προϊόντων σταθεροποιήθηκαν μετά από την απότομη πτώση της προηγούμενης ημέρας καθώς το κλείσιμο τόσων πολλών βιομηχανιών παραγωγής στις ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση της ζήτησης για τη σημαντικότερη πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πετρελαίου.
Τα αμερικανικά  WTC (West Texas Intermediate) (WTI) διαπραγματεύονταν στα 45,96 δολ. το βαρέλι στις 0414 GMT, πριν τον τελικό διακανονισμό.
Το Brent ήταν στα 50,88 δολάρια το βαρέλι, περίπου στο ίδιο επίπεδο από το τελευταίο κλείσιμο του, αν και τα συμβόλαια μειώθηκαν κατά περισσότερο από 2% κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης.
Περί τις 12:40 η τιμή του αργού βρισκόταν στα 46 δολάρια το βαρέλι  με άνοδο 0,28% και το brent στα 50 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 0,22%.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η υποχώρηση του WTI ήταν αποτέλεσμα της διακοπής των παραδόσεων αργού πετρελαίου στις Η.Π.Α. λόγω του κλεισίματος των αγωγών και των διυλιστηρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης