Ενέργεια

Υπό το μηδέν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ

Υπό το μηδέν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στο πλαίσιο των υποτονικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου την άνοιξη
Οι τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έπεσαν στο αρνητικό στο Τέξας, την Καλιφόρνια και την Αριζόνα την Τρίτη (7/5), σηματοδοτώντας πλεόνασμα παραγωγής εν μέσω υποτονικής ζήτησης και άφθονων αποθεμάτων υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Oil Price, στον κόμβο Waha, οι τιμές φυσικού αερίου της επόμενης ημέρας έπεσαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στα αρνητικά 2,72 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στις 6 Μαΐου.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της επόμενης ημέρας στους κόμβους της Αριζόνα και της Νότιας Καλιφόρνιας έπεσαν σε χαμηλά μιας εβδομάδας.

Η δυναμική που οδηγεί σε αρνητικές τιμές υποδηλώνει ότι οι εταιρείες ενέργειας παλεύουν με την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί βρίσκονται στην επισφαλή θέση είτε να μειώσουν την παραγωγή, είτε να πληρώσουν άλλους για να απορροφήσουν την πλεονάζουσα ενέργεια, είτε να καταφύγουν στην καύση.

Οι παράγοντες της πτώσης

Οι προβλέψεις που είχαν προηγηθεί αυτής της βουτιάς είχαν ήδη υπονοήσει πιθανή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο Waha στο Δυτικό Τέξας. Οι προβλέψεις αυτές υλοποιήθηκαν καθώς η Kinder Morgan ξεκίνησε την εποχιακή συντήρηση των αγωγών που συνδέουν το Permian με την Ακτή του Κόλπου. Οι μειώσεις στις ροές των αγωγών, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες συντήρησης, επέτειναν την καθοδική πίεση στις τιμές.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στο πλαίσιο των υποτονικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου την άνοιξη, που τροφοδοτούνται από τον ήπιο καιρό και την ενισχυμένη προσφορά υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Καθώς η αγορά αντιμετωπίζει αυτές τις πρωτοφανείς εξελίξεις, η προσοχή στρέφεται τώρα στις επερχόμενες συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ+ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αυτά τα κομβικά γεγονότα αναμένεται να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και την πορεία των επιτοκίων, αντίστοιχα, διαμορφώνοντας περαιτέρω την πορεία των ενεργειακών αγορών τους επόμενους μήνες.

Παρά αυτές τις πολυετείς χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, οι εγχώριοι παραγωγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να είναι αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του φυσικού αερίου ως καυσίμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης