Διεθνή

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στο ICJ κατά του Ισραήλ

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στο ICJ κατά του Ισραήλ

Θα ζητήσει επίσημα να λάβει μέρος στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης για την υπόθεση γενοκτονίας της Ν. Αφρικής (Βloomberg)

Ο Χακάν Φιντάν (Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών) δήλωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ).

 

«Με την ολοκλήρωση του νομικού κειμένου της δουλειάς μας, θα υποβάλουμε τη δήλωση επίσημης παρέμβασης ενώπιον του ICJ με στόχο την εφαρμογή αυτής της πολιτικής απόφασης.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό σε όλες τις περιστάσεις», είπε ο Φιντάν την 1η Μαϊου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι στην Τουρκία.

Το ICJ διέταξε το Ισραήλ να απόσχει από οποιεσδήποτε πράξεις που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν γενοκτονίες κατά των Παλαιστινίων, αφού η Νότια Αφρική κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατική γενοκτονία στη Γάζα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Τουρκία παρείχε έγγραφα για την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο.

Η Τουρκία θα πάει στην Κολομβία ζητώντας επίσημα να συμμετάσχει στην υπόθεση κατά του Ισραήλ. Τον περασμένο μήνα, η χώρα της Νότιας Αμερικής κάλεσε το ICJ να της επιτρέψει να συμμετάσχει στην υπόθεση και να διασφαλίσει «την ασφάλεια και, μάλιστα, την ίδια την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού».

Το ICJ μπορεί να επιτρέπει στα κράτη να παρεμβαίνουν σε υποθέσεις και να εκφέρουν τις απόψεις τους.

Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του έχουν περιγράψει τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής ως αβάσιμους. Η τελική απόφαση στην υπόθεση μπορεί να πάρει χρόνια.

Στις 30/4 μια ξεχωριστή υπόθεση, το ICJ αποφάσισε να μην εκδώσει έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, όπως ζητήθηκε από τη Νικαράγουα η οποία είχε υποστηρίξει ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα κατά την επίθεση του Ισραήλ.

Η Γερμανία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

 

Μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω λιμού

Στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που εκδόθηκαν τον Μάρτιο, οι δικαστές του ICJ διέταξαν επίσης το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει ότι βασικές προμήθειες τροφίμων θα φτάσουν χωρίς καθυστέρηση στον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα, καθώς ο λιμός επικρατούσε σε ορισμένα μέρη της επικράτειας.

Ο ελλείψεις τροφίμων προέκυψαν από τον αυστηρό περιορισμό του Ισραήλ στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας και την πίεση στη στρατιωτική του επίθεση, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν επτά μήνες.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της USAID, Σαμάνθα Πάουερ, είπαν ότι ο λιμός συμβαίνει ήδη στη Βόρεια Γάζα.

Ο πόλεμος έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 34.568 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Περισσότερο από το 80% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς και την χερσαία εισβολή του Ισραήλ.

Στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 αιχμαλωτίστηκαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης