Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Τέλος του μήνα ξεκινά το «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις»

ΥΠΕΝ: Τέλος του μήνα ξεκινά  το «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις»
Περιορισμένο ενδιαφέρον για το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» - Μόνο 50 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί
Χαμηλότερο των προσδοκιών είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Παρότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει ήδη δώσει δύο παρατάσεις, με την τελευταία να λήγει την άλλη Τετάρτη, η συμμετοχή είναι περιορισμένη. Παρότι το πρόγραμμα των 176,75 εκατ. ευρώ μπορεί να καλύψει έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις, περίπου 700 είναι οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει αίτηση, δεσμεύοντας έναν προϋπολογισμό περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Το ΥΠΕΝ αποδίδει τη χαμηλή συμμετοχή στον αυξημένο φόρτο εργασίας των μηχανικών, των ενεργειακών επιθεωρητών και των ελεγκτών που εκδίδουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και την έκθεση ενεργειακού ελέγχου. Μάλιστα, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου υπάρχουν πιέσεις από μηχανικούς για να δοθεί παράταση και να επικοινωνηθεί το πρόγραμμα στις ωφελούμενες επιχειρήσεις.

Επενδυτικές προτάσεις

Επιλέξιμες για επιδότηση είναι επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού με τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικής πρότασης να μην επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών εξαρτάται από το είδος των επιχειρήσεων καθώς και το μέγεθός τους και μπορεί να φτάσει έως και το 65% (για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Οι επιδοτήσεις αφορούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους (θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης κλπ.), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (π.χ. αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά.

Επιδότηση 3.000 επιχειρήσεων

Τέλος του μήνα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει και το «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις» ανεξαρτήτως μεγέθους εταιρείας και κλάδου μέσω του οποίου θα ενισχυθούν εταιρείες για να εγκαταστήσουν συστήματα αυτοπαραγωγής και με τη συνοδεία μπαταρίας αποθήκευσης. Ο οδηγός του προγράμματος είναι έτοιμος και αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα.
Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα επιδοτήσει περί τις 3.000 επιχειρήσεις ανά την επικράτεια.

Το ποσό αναμένεται ότι θα επιμεριστεί ώστε να διατεθούν αντίστοιχα τόσο στις πού μικρές και μικρές επιχειρήσεις όσο και στις μεγάλες. Το ποσοστό επιδότησης για το φωτοβολταϊκό σύστημα αναμένεται ότι θα φτάνει στο 20% και για μπαταρίες έως και το 40%. Το συνολικό ποσό επιδότησης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φωτοβολταϊκό θα ανέρχεται έως 110.000 ευρώ/MW και για τη μπαταρία έως 160.000 ευρώ/MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης