Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Goldman: Στο 67% ο δείκτης πρόβλεψης bear market (διόρθωσης) για τα χρηματιστήρια

tags :
Goldman: Στο 67% ο δείκτης πρόβλεψης bear market (διόρθωσης) για τα χρηματιστήρια
Προειδοποίηση του οίκου για τις μετοχές
Σε ανάλυσή της σήμερα 14/9/2017 η Goldman ανεβάζει στο 67% τον δείκτη που προβλέπει υποχώρηση και διόρθωση στις αγορές.
Τρία στοιχεία είναι σημαντικά:
Η απουσία προβλημάτων στις χηματοοικονομικές δομές και στο τραπεζικό σύστημα, όπως σε άλλους κύκλους της οικονομίας.
Δεύτερον ο έλεγχος του πληθωρισμού χάρις την δομή της σύγχρονης οικονομίας και η δυνατότητα ελέγχου του με νομισματική πολιτική.
Τρίτον και σημαντικότερο οι αποτιμήσεις που είναι υψηλές σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων και οφείλονται στην προηγούμενη νομισματική χαλάρωση.
Όπως αναφέρει ο οίκος όποιος πουλήσει 3 μήνες πριν την κορύφωση της αγοράς, γλυτώνει το volatility και την πτώση του 25% που τελικά είναι αναπόφευκτη.

Ενώ ο Δείκτης Κινδύνου Αγοράς Goldman είναι σήμερα 67% και ενώ ο κίνδυνος μιας bear market είναι υψηλός υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ανησυχούν τόσο πολύ οι επενδυτές.
Πρώτον, ο πληθωρισμός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αύξηση των κινδύνων της bear market σε προηγούμενους κύκλους.
Οι διαρθρωτικοί παράγοντες ενδέχεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό χαμηλότερο από ό, τι στο παρελθόν και o αυξημένος ρόλος των κεντρικών τραπεζών μειώνει τη μεταβλητότητα των επιτοκίων.
Με την νομισματική πολιτική, οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση είναι χαμηλότερες.
Δεύτερον, οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και η μόχλευση στο τραπεζικό σύστημα έχουν μειωθεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό καθιστά μια διαρθρωτική bear market λιγότερο πιθανή από ότι στο παρελθόν.
Τρίτον, η αποτίμηση των μετοχών και των χρηματιστηρίων είναι αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των αποδόσεων των ομολόγων.
Με βάση την Goldman Sachs υπάρχουν πιθανότητες 20% με 50% για διόρθωση συντριβή στην χρηματιστηριακή αγορά:
Οι αγορές των αρκούδων είναι αναπόφευκτες:
το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε, θα συμβεί η επόμενη βίαιη πτώση.
Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ οι bear markets είναι προφανείς εκ των υστέρων, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο.
Πολλές διορθώσεις αποδεικνύονται βραχύβιες και σχετικά καλοδεχούμενες, και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε στη μέση μιας διόρθωσης αν πρόκειται για βραχύβια διόρθωση ή μπορεί να μετατραπεί σε μια πλήρη bear market.
Μερικοί παράγοντες τείνουν να παρέχουν ψευδή σήματα στις αγορές.
Μερικοί είναι πιο αξιόπιστοι, αλλά μπορούν να φτάσουν σε ανησυχητικά επίπεδα ένα χρόνο ή περισσότερο πριν από μια bear market.
Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να βρεθούν παράγοντες που να παρέχουν αξιόπιστο σήμα πριν από την ακριβή φάση της διόρθωσης, είναι καθησυχαστικό όταν βρίσκεται κοντά στην αξιοποίηση των σημάτων.
Οι bear markets δεν τείνουν να εμφανίζονται σε ευθείες γραμμές. Υπάρχει σχεδόν πάντα μια ανοδική αναλαμπή μετά την αρχική πτώση, παρέχοντας στους επενδυτές μια άλλη ευκαιρία για να μειώσουν τους κινδύνους εάν υπάρχουν επαρκή σήματα εκείνη τη στιγμή που να υποδηλώνει ότι μια περαιτέρω πτώση είναι πιθανή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η διόρθωση της αγοράς έρχεται μετά την κορυφή, ακολουθείται από μια ανοδική αντίδραση καθώς η αγορά προσπαθεί να διατηρήσει την ανοδική της πορεία…μέχρι να κρεμάσει και να αλλάξει η τάση.
Αυτή η διαδικασία είναι κοινή με εξαίρεση το 1998, παρατηρείται μετά την διόρθωση μια αντίδραση.
Από την οικονομική κρίση του 2007, οι φόβοι της ύφεσης και των διορθώσεων στις αγορές δεν ήταν ποτέ εκτός των βασικών ανησυχιών των επενδυτών.
Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές αγωνίστηκαν να αποφύγουν τη σκιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη μεγάλη ύφεση.
Αυτό σήμαινε ότι η σημερινή αγορά ταύρων είναι πιθανότατα η λιγότερο «αγαπημένη» και με πολλούς τρόπους η πιο ασυνήθιστη στην ιστορία.
Η τρέχουσα ανάκαμψη στις τιμές των μετοχών είναι ήδη από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες στην ιστορία και πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται σαφώς πόσο περισσότερο μπορεί να διαρκέσει. Αυτό αντικατοπτρίζει τόσο τον πολύ ασυνήθιστο χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης και της ανάκαμψης των χρηματιστηριακών αγορών των τελευταίων ετών παρά τις ανησυχίες για ύφεση και το τραπεζικό σύστημα.
Με βάση την Goldman Sachs οι αγορές μετοχών (και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) είναι ακριβή έναντι της ιστορίας.
Τα περιθώρια ανόδου ειδικά στις ΗΠΑ βρίσκονται σε οριακά σημεία, αυξάνοντας την προοπτική της κορύφωσης.
Μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και QE, τα οποία οδήγησαν και υποστήριζαν οικονομικές αποδόσεις, ίσως να είμαστε κοντά στη στροφή αλλαγής του κύκλου.
Ο μακροχρόνιος οικονομικός κύκλος που απολαμβάνουμε είναι εν μέρει αντανάκλαση των χαλαρών νομισματικών συνθηκών και των χαμηλών επιτοκίων.
Λαμβάνοντας υπόψη π.χ. το 2009, που αποτελεί την αρχή της περιόδου της έκτακτης νομισματικής πολιτικής, βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των «τιμών» στην πραγματική οικονομία - μισθοί, πληθωρισμός τιμών καταναλωτή, τιμών κατοικιών, εμπορευμάτων - και τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, φαίνεται εδώ η μακροπρόθεσμη μέση αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά την περίοδο αυτή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία έχουν ξεπεράσει σημαντικά τόσο την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ όσο και τον πληθωρισμό στην πραγματική οικονομία, κυρίως ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων.
Με βάση την διάρκεια των bear συνήθως οι τιμές μειώνονται κατά -30%, κατά μέσο όρο 26 μήνες και χρειάζονται τέσσερα χρόνια για να ανακάμψουν φθάνοντας τα παλαιά υψηλά.
Οι αγορές bear markets που οφείλονται σε γεγονότα είναι συνήθως αποτέλεσμα εξωγενών σοκ, όπως ο πόλεμος.
Δεν συνδέονται τυπικά με εγχώρια ύφεση και είναι λιγότερο σοβαρή όσο και η βραχύβια bear market με πτώση 26% σε διάστημα 7 μηνών και κατά μέσο όρο, χρειάζονται 11 μήνες για να ανακτήσουν τις απώλειες.
Οι διαρθρωτικές bear market οφείλονται σε διαρθρωτικές ανισορροπίες και οικονομικές φούσκες και είναι συνήθως οι πιο σοβαρές.

Aρχική δημοσίευση 14/0/2017 17:02:51

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης