Τελευταία Νέα
Commodities

Ανεβαίνουν οι τιμές των μετάλλων - Σε υψηλό 11 μηνών ο Bloomberg Commodity Index

Ανεβαίνουν οι τιμές των μετάλλων - Σε υψηλό 11 μηνών ο Bloomberg Commodity Index
Επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης προεξοφλούν οι αγορές
Ο χαλκός ενισχύθηκε σε υψηλό δύο μηνών και ο ψευδάργυρος κινήθηκε σε υψηλό δεκαετίας, καθώς τα βασικά μέταλλα συσπειρώθηκαν απέναντι στο ήπιο δολάριο και την συνεχιζόμενη προοπτική έντονης ζήτησης. Ο χρυσός και το παλλάδιο επίσης ενισχύθηκαν .
Ο χαλκός σημείωσε άνοδο ως 2,1%, στα 7,259 δολ. ο τόνος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 1,3% στα 3.426 δολ. ο τόνος σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από το 2007.
Επίσης, το αργό πετρέλαιο, το νικέλιο και ο μόλυβδος σημείωσαν άνοδο, καθώς ο Δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.
"Ο βασικός παράγοντας της σημερινής 15/1/2018 διαπραγμάτευσης είναι ίσως το πιο αδύναμο δολάριο, το οποίο δίνει ισχυρή στήριξη τόσο στον χρυσό όσο και στα βιομηχανικά μέταλλα", επεσήμανε ο Michael McCarthy, της CMC Markets Asia Pacific.
Ένα πιο «αδύναμο» δολάριο κάνει τα προϊόντα σε δολάρια φθηνότερα για τους αγοραστές σε άλλα νομίσματα. Το γιουάν ανέβηκε σε υψηλό δύο ετών, δίνοντας στους αγοραστές των κορυφαίων μετάλλων στον κόσμο μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Οι «μετατοπίσεις» νομισμάτων ενισχύουν το συναίσθημα των επενδυτών προς τα εμπορεύματα που έχουν ήδη επωφεληθεί από την ισχυρότερη οικονομική προοπτική, καθώς και την εικασία ότι οι πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, βρίσκονται στη σειρά για περαιτέρω κέρδη φέτος.
Ο κόσμος βλέπει "ταχύτερη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές" με την παγκόσμια οικονομία να ενισχύεται, δήλωσε ο David Lipton, πρώτος αναπληρωτής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ.
"Η παγκόσμια βιομηχανική προοπτική και το συναίσθημα γύρω από αυτό έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες", δήλωσε ο McCarthy της CMC.
Ο δείκτης βασικών εμπορευμάτων του Bloomberg κατευθύνεται προς το υψηλότερο σημείο κλεισίματος σε 11 μήνες, ενώ η άνοδος του αργού του Brent στα 70 δολάρια το βαρέλι αυξάνει επίσης τα κέρδη.
Το έντονο συναίσθημα για τα εμπορεύματα δεν αμβλύνθηκε από τα στοιχεία της Κίνας την περασμένη εβδομάδα, τα οποία έδειξαν ότι οι πιστώσεις είναι πιο αυστηρές από τις αναμενόμενες, καθώς και την ήπια ζήτηση για εισαγωγές βασικών προϊόντων. Η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει μακροοικονομικά στοιχεία την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής και της οικονομικής ανάπτυξης.
Μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός σημείωσε υψηλό τετραμήνου, εν μέσω της πτώσης στο αμερικανικό νόμισμα, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τους κινδύνους γύρω από τις συνομιλίες που αποσκοπούσαν στην αποτροπή της διακοπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο τέλος αυτής της εβδομάδας.
Το παλλάδιο διαπραγματεύεται σε υψηλό όλων των εποχών, ενώ άνοδο σημειώνουν ο άργυρος και η πλατίνα.
Περί τις 10:33 ώρα Ελλάδας η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1340,50 δολάρια η ουγγιά, το παλλάδιο στα 1124,50 δολάρια η πλατίνα στα 1001,90 δολάρια.

Νωρίτερα:

Aνοδικά κινούνται οι τιμές των βασικών μετάλλων με τον χαλκό να ανεβαίνει 2,1% στα 7254 δολ ανά τόνο την υψηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο, το αλουμίνιο στα 2.234 δολάρια ανά τόνο και το νικέλιο στα 12925 δολάρια, ο ψευδάργυρος κέρδισε 1,3% στα 3426 δολ ο τόνος.

Παράλληλα ο χρυσός ανήλθε στα 1341 δολ ο τόνος ενώ το παλλάδιο σημειώνει νέα ρεκόρ στα 1152 δολ.
Από την μια αυτό οφείλεται στην πτώση του δολαρίου, λειτουργεί ως αντιστάθμισμα, ενώ το γουάν ανέβηκε σε υψηλό 2 ετών, ανεβάζοντας την  δυνατότητα των αγοραστών όταν πρόκειται για Κινέζους.
Οι εκτιμήσεις παραγόντων όπως ο ΜcCarthy της CMC αλλά και ο David Lipton που συσχετίζεται με το ΔΝΤ ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνεται το 2018 συνηγορεί για την άνοδο των τιμών των μετάλλων.
Ο Bloomberg Commodity Index οδηγείται στο υψηλότερο των τελευταίων 11 μηνών .
Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου η Κίνα ανακοινώνει στοιχεία για την  βιομηχανική παραγωγή και ανάπτυξη.

Η άνοδος του χαλκού:


Η άνοδος του αλουμινίου:



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης